sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Vaahtokarkeista sudenkuoppiin

Aurinkoista sunnuntaita tulin teille toivottelemaan muutamilla kuvilla. Kahvi- ja kaakaokupposen äärellä olen viime viikolla pohtinut loppukatselmuksen lähestyessä vähän viimeisiä vuosia ja DIY-rakentajan haasteita, joita tässä kuvien lomassa tulle nyt tajunnanvirtana...

Aluksi kertailen vielä uusille lukijoille VillaVaahtokarkin ja blogin taustaa (teitä on tullut hurjasti lisää, tervetuloa!), jos ette ole ensimmäisiin postauksiin kurkanneet. Koko blogini sai alkunsa halustani kerätä tänne tarinaksi se, miten talomme (kotimme) rakennettiin, ja miten siitä on tullut meidän koti. Kolme vuotta olemme kotiamme asuttaneet ja edelleen kaikenlaista pientä laittamista riittää. Villa Vaahtokarkki ei  ole talomme virallinen nimi, mutta kuvaa taloamme mielestäni niin hyvin, että voisi kai sen virallistaakin:) Nimi syntyi lähinnä vitsinä ja provokaationa sellaisille tyylien vastakkainasettelijoille (joiden näkemyksiin törmäsin rakentamisen suunnitteluvaiheessa keskustelupalstoilla), joiden mukaan aikaisempi moderni kivitalokotimme olisi ollut lähinnä linnunpönttö tai säilytyspurkki, ja tämä tyyli taas edustaisi piparkakkutaloa tai kermakakkua. Itseäni tällainen tosikkomainen eipäs-juupas -kinastelu ja vastakkainasettelu lähinnä huvitti, joten ajattelin lähteä rakennuskaavan niin määritellessä täysillä tälle modernin minimalismin kauhistelemalle kermakakku-linjalle, ja ottaa siitä kaiken ilon irti --- ja hauskaa on ollut tätä vaahtokarkki-tutkielmaa tehdä;)


Täytyy sanoa, että tämä koti on tuntunut heti aiempaa kotiamme kodikkaammalle. Ehkä siksi, että sitä on rauhallisesti sydämellä rakennettu. Tämä on ensimmäinen rakentamamme talo, ja teimme sen sillä ajatuksella, että lapsiemme lapsuudesta emme aio vuosia enää enempää rakentamiseen käyttää. Rauhallisessa rakennustahdissa on "pää pysynyt mukana" ja ehtinyt elää silti suht normaalia elämää siinä sivussa, vaikka kovin työntäyteisiä vuosia nämä viime vuodet ovat olleet. Välillä olen kokenut ulkoa päin tulevaa painetta kuullessani kommentteja "kun teidän projekti on vähän viivästynyt" tai  "jo oli aikakin, että sauna valmistui" jne., mutta yrittänyt pitää pääni kylmänä. Verrattain aikaansaapia tässä kuitenkin omasta mielestäni ollaan oltu siihen nähden, että viimeiseen kolmeen vuoteen on sisältynyt myös kahden lapsen syntymät. Pikkuisen silti ulkopuoliset arvostelut kirpaisevat, ja saavat luonteestani niin helposti syntyvät riittämättömyyden tunteet pintaan, vaikka muuten en asoista ole halunnut stressata tai hermojani menettää. Eivät ulkopuoliset tiedä, minkälaisessa aikataulussa asioiden on ollut tarkoitus edetä. Itse olemme määritelleet etenevämme omien resurssiemme mukaan rakennusluvan myöntämän viiden vuoden rajoissa. Niin kauan on lain mukaan oikeus rakentaa. Nyt on viisi vuotta kulunut, ja loppukatselmus tehdään heti lumien sulettua. Tiedän, että kaikenlaista muuta näpertelyprojektia meillä tulee aina olemaan päällä varsinaisen rakentamisurakan jälkeenkin, koska tekemisestä tykkäämme ja pää on ideoita täynnä, jotan sirkkeli soi edelleen:) (Sunnuntaisirkkelöinnit ovat olleet meidän rakentamisen kipukohta... Jumala armahtaa, mutta naapurit välttämättä ei... eli sori naapurit!).



Muistaakseni jostakin stressiaiheiden taulukosta joskus luin, että oman lapsen kuolema, puolison kuolema, avioero ja talon rakentaminen taitavat olla elämässä eniten stressaavia tapahtumia. Ikävä kyllä kaksi viimeisintä kulkevat vielä surullisen usein käsi kädessä. Tämä aihe tuli mieleeni, kun selailin juuri uusinta Avec-lehteä, jonka kannessa muuten komeilee rakas ystäväpariskuntamme:).



Tiedän, ettemme ole turhaan hakeneet eväitä lastemme tärkeimmän kodin, eli avioliittomme rakentamiseen NMKY:n avioliittoleireiltä vuosia ennen rakentamisen aloittamista. Mitään kommunikaation mestareita emme edelleenkään ole, mutta monissa kiperissä tilanteissa taidot molemminpuolisesta tunteiden ja tarpeiden kuuntelemisesta ja ymmärtämisestä ovat olleet tarpeellisempia kuin kinastelu siitä, kumpi on oikeassa. Rakentamiseen liittyvistä parisuhteen sudenkuopista voisin kirjoittaa vaikka oman postauksensa, jos jotakuta kiinnostaa ne kuopat välttää... kokemusta kuopista kun on kiitettävästi meille kertynyt:). Suunnittelemme ensi kesän ohjelmaa, ja toivottavasti siihen mahtuisi mukaan myös parisuhteen päivitys/ lastemme tärkeimmän kodin vuosihuolto, kun on huollot viime vuosina laiminlyöty. Avioliittoleirillä rakastuu puolisoonsa aina uudelleen ja moni pari siellä aloittaakin avioliittonsa uudelleen --- saman puolison kanssa. Lehteen ja ystäviemme tarinaan voit paremmin tutustua täällä.









Näiden kuvien ja höpötysten päätteeksi toivotan teille kaikille valoisaa maaliskuuta ja uutta viikkoa!

XXX

VillaVaahtokarkki

31 kommenttia:

 1. Kiitos hyvän sunnuntain toivotuksesta, tulin juuri niin iloisena Jumalanpalveluksesta...aurinko paistaa ja on oikein mukava päivä. Olen nauttinut teidän talon tarinoiden lukemisesta ja vaahtokarkki on ihana nimi! Ja pitääpäs ostaa tulppaaneita minunkin kun ovat niin kauniin keväisen näkösiä kuvissasi! :) Niin, ja mekin ollaan käyty kerran tuolla NMKY:n avioliittoleirillä, ja hyvä oli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Henna Maria! Meidän viime leireilystä on jo yhdeksän vuotta, joten ei olis yhtään pahitteeksi ottaa taas uusintaa;) Kolmesti ollaan aikaisemmin oltu, mutta ilman lapsia. Nyt haluaisi antaa lapsille myös leirikokemuksen, koska siellä on eri ikäisten lastenhoidot ja isompien teemaleirit järjestetty niin huippuammattitaidolla. Mukavaa viikkoa teille!

   Poista
 2. Meidänkin ystäväpariskunta on menossa enskesänä ohjaajiksi :)

  VastaaPoista
 3. Tuo täällä linkki en muuten toiminut ainakaan minulla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos suuri, että mainitsit linkin toimimattomuudesta! Jos leirille asti päästään, ties vaikka osuttais heidän ryhmäänsä;) Me ollaan kerran oltu myös ryhmänohjaajina, mut nyt vois mennä ihan perusleiriläisenä...Iloa tulevaan viikkoon!

   Poista
 4. Kauniita, herkänvärisiä tulppaaneja. Mukavaa sunnuntaita. Vaahtokarkit ovat hyviä!

  VastaaPoista
 5. No voi sirkkeli soikoon kun kuullostaa tutulta...Ei luvata ruusutarhaa vaan löyvetään kuitenki se tie sinne :)

  VastaaPoista
 6. Onpa tulossa hieno H-hetki: loppukatselmus työntäyteisten vuosien jälkeen! Ohessa seuranneena työn määrä on tuntunut valtavalta meistä "rakentamattomista".Valtavaa on ollut myös se, että te kaksi "ennen rakentamattomat" olette puuhanneet projektissa melkein kuin ammattimiehet - ja kiitettävin tuloksin ! On varmaan mieluista suunnitella jatkossa koko perheenä uusia mieluisia juttuja niinkuin jo kerroitkin - - - Lämpöiset maaliskuun terveiset ja toivotukset koko perheelle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rakas M-L! Täällä lunta edelleen pyryttää kinoskaupalla, mutta toivotaan, että sitä lämpöä pikapuoliin alkaa tulla. Terveiset sinne!

   Poista
 7. Kauniit kuvat ja kaunis kuvaus.
  Oikein hyvää maaliskuuta!

  VastaaPoista
 8. Ihnia maaliskuun alkupäiviä sinullekin ♥ Kauniita kuvia taas postaus täynnä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos riitta:) Noita sydämiä minäkin niin kovasti haluaisin jaella, mutta ei tän koneen näppäimistö niihin taivu, yhyy:) Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 9. Ihana blogi sinulla täällä! :) Kauniita kuvia ja ihanan keväinen tunnelma :)

  Mukavaa sunnuntai iltaa teille.
  Tervetuloa vastavierailulle Valkoisen Talon Tarinaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mrs.S! Pitääpä tulla vastavierailulle, kiitos kutsusta:)

   Poista
 10. Löysin "sattumalta" blogisi. Ihania kuvia ja värikkäitä tulppaaneja. Ollaan oltu HNMKY:n avioliittotyössä monta vuotta mukana ja jos ensi kesän leirejä mietitte, suosittelen Leviä. Toki muutkin hyviä mut me ihastuttiin Levi Crossiin.
  Blogissani myös tästä työstä, käy lukemassa jos haluat.
  Nyt selailen vanhempia kirjoituksiasi.
  Kaikkea hyvää sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari, pitääpä perehtyä myös Levin vaihtoehtoon. Tulen blogiisi lueskelemaan teidän kokemuksia:) Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 11. Ihania ovat tämän postauksen kuvat!
  Ja voi, niin tuttuja ajatuksia...meillä se sauna ei vieläkään ole valmis ja itse ollaan asian kanssa ihan sujut, varsinkin kun moni muu asia talossa edistyy. Mutta myönnän myös, että hiukan hämmästelevät kommentit joskus harmittavat.

  Avioliittoleiri on varmasti hyvä juttu, tuskin tekisi haittaa kenellekään : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Nuo hämmästelyt tosiaan lähinnä itseäni hämmästyttävät. Varsinkin, jos ne tulevat taholta, jonka toivoisi käyttävän energiansa ihan vain omaan elämäänsä. No, yritän nyt kovasti vain hyväksyä, että joskus saattaa jonkun rajat hämärtyä sen suhteen, mihin loppuu oma elämä ja mistä alkaa toisten elämä. Tämä liittyy siihen, että itsellenikään rajat eivät ole aina olleet selvät. Sekin on vain inhimillistä. Tehkää sauna edelleenkin sitten, kun sen aika teille on :) Mukavaa viikkoa sinne!

   Poista
 12. Ihania kuvia! Ja voin vaan kuvitella miten ulkopuolelta tulee "painostusta" rakennustahdista, täytyisi vaan itse osata ottaa asia niin että toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos- mutta itse en siihen ainakaan pysty :D

  Enpä ole koskaan avioliittoleiriä edes ajatellut, on ehkä tutustuttava asiaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mirka! Sanoilla on kyllä mieletön valta ihmiseen. Nyt olen saanut vihdoin paukutettua itselleni päähän, että jos meidän tapamme rakentaa on ollut jollekin ongelma, niin pitäköön ongelman vaan itsellään. Ja vaikka hän ongelmastaan meille kertoisi, niin edelleenkin se on vain hänen ongelmansa. Niin kauan kuin homma jotenkin koko ajan etenee rakennuslupa-ajan puitteissa (johon siihenkin voi anoa lisäaikaa), on järkevää edetä juuri omassa tahdissaan, vaikkei se jotain idealistia miellyttäisikään. Mukavaa viikonloppua ja tutustukaa ihmeessä avioliittoleiritarjontaan:)

   Poista
 13. Uudessa blogissani ei ole Levinleiri-kuulumisia mutta taidankin kuvia viime leiriltä sinne laittaa tässä joku päivä. Ensi leiriä odotellessa :) Mutta muuta juttua siellä on. Selasin blogiasi vähän kauemmas ja huomasin että talomme ovat melkein samanlaiset :) Meillä saman kokoinen mutta Kannustalon Rauhala. Teidän ilmeisesti Aurora? Ihania sisustuskuvia! Voi olla että löytyy vinkkejäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vielä Sari:) Tää on tällainen Kannustalon arkkitehdin meille räätälöimä "Oma Rauhala", jossa on Auroran terassikaiteet.

   Poista
 14. Kiitos Villa Vaahtokarkki! :) Kiitos jutustasi. Sitä oli ihana lukea! Miten rohkeaa! Ja erilaista! :) Katsoin heti linkin ja Levi Cross kuulosti niin kivalta! Olisi ihanaa myös itse rakentaneena muistaa se puolisikin, ettei pääse unohtumaan kenen kanssa sitä on luvannut elää elämänsä kunnes kuolema erottaa. Kiva että jaat kokemuksen. Tämä jää ehdottomasti elämään ajatuksiini! Kevään odotusta, t. Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna! Kiva oli kuulla, että juttu herätti ajatuksia:) Kyllähän se niin on, että eipä siitä hienosta töllistä oikein ole iloa, jos rakentamisen jälkeen on kummallakin suhdetarpeet miinuksella. Tarkkana saa olla missä mennään ja mitä toiselle oikeasti kuuluu, ja tosi tietoisesti saa tehdä töitä, että tunnetason yhteys puolisoon taas todellisissa kohtaamisissa löytyy. Helppoa olisi esim. kummankin väsyneenä ja vieraantuneena vaan paeta netin tai muitten askareitten ääreen. Mut näinhän sen ei tarvitse olla :) Ihanaa kevään odotusta teille!

   Poista
 15. Kauniita kuvia jälleen ja hienoa, että "mainostat" rohkeasti avioliittoleiriä täällä! Monilla kun on sellainen oletus, että leireille menevät vain ne parit, joilla on jo suunnattomia ongelmia avioliitossa ja ero mielessä. Leirit ovat kuitenkin myös mahtavia paikkoja oppia ennaltaehkäisemään niitä ongelmia! :)
  Mekin oltiin heti toisena avioliittokesänä avioliittoleirillä, eikä ollut kyllä yhtään pahitteeksi. NMKY:n leirillä emme ole olleet, mutta varmasti vielä joskus menemme. Meillä alkaa rakentaminen nyt keväällä ja varmastikaan ei tule olemaan mitään helppoa aikaa parisuhteelle, mutta luottavaisin mielin lähdetään rakentamaan omaa kotia yhdessä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Kiva, että tekin olette evästystä suhteellenne rakennusaikaa varten hankkineet:) Noi leirit ovat just parhaita tuoreille aviopareille ja niille kipinänsä kadottaneille, jotka haluavat löytää toisensa uudelleen. Meille kummallekin leirit ja avioliiton eteen tehtävä työ on ollut itsestäänselvyys, kun kummankin vanhemmat ovat niillä käyneet, ja itsekin ollaan siellä tenavina oltu mukana. Siksi en ehkä tullut edes ajatelleeksi, että monet tosiaan suhtautuvat aiheeseen ennakkoluuloisesti. No, toivottavasti tämä voi laskea jonkun rimaa sen suhteen, ettei tarvitse olla mitään vakavaa kriisiä päällä sinne mennäkseen:)

   Poista
 16. Heippa
  Olit kommentoinut puutöitä Kaunis pieni elämä blogissa. Hyviä neuvoja annoit siellä ja tuskin Anne niistä on pahastunut.
  Sain itse joululahjaksi tuollaisen kuviosahan kaikilla herkuilla. Ongelmaksi minulla nousee töiden kokoaminen. Kirjoitit siinä, että on sähkökäyttöisiä naulaimia (85e).Onko sinulla semmoinen ja jos niin minkä merkkinen? Pystyykö se naulain vaneriin? Meillä on kompura ja viimeistelynaulain, mutta en missään nimessä halua kompuraa tänne sisälle. En myöskään haluaisi ostaa tuollaista naulainta, kun on sen vertaa kallis pelikin, vain todetakseni, ettei se pysty vaneriin. Minun nämä työt kun pääsääntöisesti on vanerista.
  -Satu-

  VastaaPoista
 17. Hei Satu ja kiitos kysymyksistä. Mun täytyy sanoa, ettei mulla ole vielä kokemusta sähkönaulaimesta, mutta olen yrittänyt saada sellaista nyt testaukseen. Siellä, mistä tiedustelin, on ollut pitkään tuotteelle saatavuusongelmia, mutta heti kun tiedän lisää, voin kertoa. Yksi lyhyt esittelyvideo löytyy osoitteesta http://www.youtube.com/watch?v=aoBePPY8kV8. Katsoin, että videossa olevia naulaimia saa ainakin ebayn kautta ihan järkevään hintaan. Löysin ebaysta myös hyvin edullisia sähkönaulaimia, mutta en tiedä uskaltaisiko ihan sikaa säkissä ostaa, vaikkei kovin korkealta tippuisikaan... No, kerron kun tiedän lisää ja jos itse ehdit johonkin sähkönaulaimeen tutustua, tule ihmeessä kertomaan kokemuksesi! Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista