tiistai 21. lokakuuta 2014

House Inspiration from Maine Part 1

1.
Kuten jo aikaisemmin mainitsin, kuvailin Mainen maisemissa kesällä ollessamme varsin inspiroituneena ihmisten kauniita taloja, vaikka kotimaassa en niin oikein tohdi tehdä. Uskaltauduin tällä kertaa sillä tekosyyllä, että eipä ole ollut ihan yksi tai kaksi kertaa, kun joku on meidän omasta talosta ohikulkiessaan räpsäissyt kuvan, enkä ole siitä pahastunut :). Kiitokseni siis kaikkien näiden kaunokaisten omistajille, ja jos joku talon omistaja tänne eksyy ja tästä nyt pahastuu, niin ilmoitathan minulle siitä sähköpostiini. Osa kuvista on räpsitty vauhdissa auton ikkunalasin läpi, joten joidenkin kuvien laadussa se näkyy.

As I earlier mentioned I took lots of pictures of lovely houses in Maine. I hesitated taking photos a little bit because usually I do not publish pictures from other people's personal property without a permission. On the other hand, I thought that if I don't mind if somebody takes a picture from my house without a permission, so maybe it's not so big deal the other way around... But please inform me if you don't want that your lovely house appears here in my blog :). Some of these photos are not so good quality because I took them through a car window.

2.
New Englandin arkkitehtuuri poikkeaa yksityiskohtien runsaudessaan varsin paljon tyypillisestä hieman tosikkomaisuuteen kallistuvasta skandinaavisesta valta-arkkitehtuurista, jossa usein pyritään viimeiseen asti funktionaalisuuteen kaikenlaista prameilevuutta ja ylimääräisiä kustannuksia karttaen. Seurauksena saattaa olla takuutyylikkäitä, mutta samalla myös hieman tylsiä taloja. Minulle on syntynyt vaikutelma, että skandinaavinen pelkistetty laatikkomainen rakennustyyli on kuitenkin brändätty niin hyvin, että sillä voi rahastaa siitä huolimatta, vaikka sen tyylisten talojen rakentaminen itsessään on huomattavasti kustannustehokkaampaa kuin niissä taloissa, jossa vaaditaan timpurilta jo hieman taidonnäytettä ;). Jos esimerkiksi Suomessa haluaa pyrkiä opiskelemaan arkkitehtuuria, ei kannata kuulemma tehdä sitä virhettä, että menisi piirtämään pääsykokeissa unelmiensa kermakakkutalon. Kaikki opiskelijat myös "aivopestään" suosimaan linjakkaampaa ja pelkistetympää (edullisempaa) rakennustyyliä, koska se on vaan niin takuuvarman tyylikästä (nämä em. näkemykset lähipiirin arkkitehtien tai heidän puolisoiden, ottakaa kantaa puolesta tai vastaan ;)). Näiden kuvien joukosta löydät yhden esimerkin, jolla opiskelupaikka pohjoismaiseen arkkitehtiopiskelupaikkaan jo luultavimmin irtoaisi.

Rakastan näiden talojen hyväntuulisuutta ja arvostan sitä vaivan määrää, jota yksityiskohtien rakentamisessa on haluttu tehdä. Toisaalta myös hyvin ymmärrän, että pelkistetymmille rakennuksille on tilansa ja paikkansa, jotta näitä yksityiskohtia taas jaksaisi katsoa. Erilaisuus on rikkautta.

The architecture of New England differs quite a lot from the scandinavian architecture. There are much more details in the New England houses if we compare them with a little bit literal scandinavian style that avoids all kinds of useless decorations and costs and seeks simple functionality. The Scandinavian plain and simple style (I do not use 'modern style' because it's not new anymore) is sure stylish but also a little bit boring sometimes. I have an impression that they have managed in branding the scandinavian simple and box-looking style so well that you can cash in with that any way although the building costs are usually lower than in those buildings which are real feats of a carpenter. And if you want to study architecture in Finland it's recommended that you should not design a house like a wedding cake in your entrance exam. Every student is also 'indoctrinated' to prefer a plain and simple (also inexpensive) style because it's surely stylish (these two opinions are from architects and their spouses close to me :)). There is one picture among these photos where you can find an example of house design that would be valued in a Finnish architecture university, I think.
I love that cheerful atmosphere of these houses. I also value the amount of efforts that carpenters have made in those buildings. On the other hand I also understand why there must be room for plain and simple style houses. After looking simplicity you can concentrate again on all those little details on the wooden 'wedding cake houses'. :) Diversity is richness.


3.
4.

5.

6.

7.

8.

9.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.
Täytyy sanoa, että kaikkien runsasyksityiskohtaisten 'she'-talojen joukossa ei tällainen pelkistetympi 'he'-talokaan ollut yhtään hullumpi. Sopii täydellisesti kallioiseen merinäköalamaisemaan.

I must say that after those 'she' houses this 'he' house looks very nice. It fits perfectly to this rocky sea wiew.

20.


21.
Nämä kaksi alinta kaunokaista olivat myynnissä. Ylempää pääset kurkkaaman tästä (klik!) ja alempaa (varsinaista silmänruokaa kerrakseen) tästä (klik!). Ylempi on merinäköalalla, alempi pikkukaupungin keskustan läheisyydessä. Kumpi sinulle kelpaisi? ;) Erotitko muuten sisämaan talot rantataloista? Minkälaisesta arkkitehtuurista sinä pidät yksityiskodissa tai julkisessa kohteessa?

These two last pretty ones were on sale. The upper (click!) one was with a sea wiew and the lower (click!) one was located nearby a little town centre. Which one do you prefer? What kind of architecture you prefer in a private or public house?


♥♥♥
Mari

8 kommenttia:

 1. Onhan nuo upeita taloja! Viitos talossa voisin kuvitella itsekkin asustelevani ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo viitostalo on kyllä aivan huippupaikalla ja näyttää viehättävän kodikkaalle - kiito Eerika :)

   Poista
 2. Voi miten mukava, että turistina otit häpeilemättä nämä talokuvat meidän muiden iloksi :). Minä pidän niin monenlaisista taloista. Onkohan minulla siis makua ollenkaan ;). Saatan ihastella oikein linjakkaita ja pelkistettyjä moderneja taloja ja samaan hengenvetoon huokailla pitsihuvilaunelman perään. Puolensa kummassakin tyylissä. Omaan kotiin rakennustyyli tulee jo sieltä 100 vuoden takaa, joten ihan hirveitä irtiottoja vaihtuvien mieltymysten perässä ei tarvitse onneksi tehdä.
  Näistä taloista numero 7 jotenkin viehätti heti ja numero 17 talosta kotiuttaisin terassit :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nainen Talossa - Sulla on mitä ilmeisimmin vain silmää monenlaiselle kauneudelle, eikä silloin sitä omaa tyyliäkään tarvitse ruveta puolustelemaan silloin fundamentalistisella raivolla ;) Mäkin tykkään todella monen tyylisistä taloista ja sisustuksista, oikeastaan minkä tahansa tyylin kun voi tehdä tyylillä tai sitten ei. Noista tän postauksen taloista silti tuon viimeisen talon "silmän ruoat" olivat omaan makuun jo niin runsaat, että tuli ihan ähky, ja sen jälkeen on taas omassakin kodissa riisunut pintoja puhtaammaksi turhasta virikkeellisyydestä. Runsautta tai äärimmäitä minimalismia on silti mukava katsoa toisten kodissa, vaikka itse tasapainoileekin jossakin niiden välimaastossa ja tykkää miksailla erilaisia tyylejä.

   Poista
 3. Rantatalossa viehättää merinäköala, mutta muuten valitsisin ehdottomasti kaupunkitalon. Upeita taloja kaikki! Vähän isompia kuin täällä koti-Suomessa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu :) Nuo talot ovat tosiaan aika paljon isompia tuolla, koska täällä talot eristetään paljon tehokkaammin ja siitä tulee enemmän rakennuskuluja. Tai ehkä täällä pihistellään ihan vaan puhtaasti sen takia, ettei ole rahaa ;) Mainen ilmasto vastaa kumminkin aikalailla meidän ilmastoa. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

   Poista