tiistai 17. huhtikuuta 2012

Rakentamisen kevät ja toinen kesä

Keväällä ja kesällä 2009 jatkettin sisätöitä. Väliseinät valmistuivat ja tasoitus- ja maalaustyöt jatkuivat.  Kesäkuussa saapui Pohjolan Uunikerami´s Oy:sta kaksi miestä muuraamaan varaavaa kaakeliuunia.


 Malliksi valitsimme Gabriel Keramik AB:n klassisen Strömsrum-mallin (http://www.uunikeramis.com/gabriel/stromsrum2.php), joka mielestämme on ajaton ja talon arkkitehtuuriin sopiva. Toki modernimmatkin mallit mielestäni olisivat sopineet taloon mukavaa vaihtelua ja mielenkiintoisuutta antamaan, mutta vanhassa asunnossamme olimme saaneet jo nauttia riittävästi funkkis-takan selkeälinjaisuudesta. Esteettisten seikkojen lisäksi valintaan vaikutti, että kyseisen valmistajan uuneissa on huippuluokan hyötysuhde (93,4%) ja erinomainen polton puhtausaste. Seinään upotettua manttelitakkaa ei tässä tapauksessa olisi saanut järkevästi asennettua taloon rakenteellisista syistä johtuen (hormin paikka).


Viimeisessä kuvassa uuni kruunua vaille valmis. Kiitokset huolellisesta takan muuraamisesta Pohjolan Uunikeramikselle! (Kollaasin päivämäärät ovat pomppineet mihin sattuu...)

Alla kuva myös valmiista takasta, koska jotenkin näiden pelkkien rakennusvaihekuvien selaaminen alkaa ottaa jo esteetikon voimille...Kuva on otettu loppiaisena 2011, eli hieman jouluisissa tunnelmissa ollaan näin kevättä ajatellen, mutta menköön.

Kesäkuussa 2009 podin raskauspahoinvointia siinä määrin, että tasoitustöiden viimeisten kierrosten tekemiseen palkkasimme viikoksi veljeni A:n. Minä keskityin sisäseinien pohja- ja pintamaalaustöihin.


Kellariin vievien ulkoportaiden valaminen tukimuureineen vaati yllättävän paljon näpertelyä ja aikaa. Portaikko valettiin kesällä sellaisella helteellä, että oli todella kiire käsitellä betoniauton hieman liian jäykäksi jättämää betonia. Jouduin siis minäkin liippaushommiin, kun Mr Action täytti betoniauton kuljettajan kanssa portaiden valumuotteja. Hyvin onnistui portaikon tasanteiden kaatojen liippaus näin ensikertalaiselta, vaikka itseäni nyt kehunkin :) .Mr Actioniltahan on koko prosessin aikana onnistunut kaikki mahdollinen maan korkojen mittauksista lähtien. Käsittämättömän taitava mies mulla... meidän motto on koko rakennusajan ollut, ettei tämä mitään rakettitiedettä sentään ole.


Myöhemmin kesällä tein portaikon laatoitustyöt, jotka helposti jää tekemättä, jos niitä ei heti hoida pois päiväjärjestyksestä. Tosin kuvaa en laatoitetuista portaista löytänyt, eli pitäis käydä sellainen räpsäisemässä, kun tulee sopivan nätti ilma.

Elokuussa laatoitin keittiön lattiaa. En voinut siis enää pahoin. Laatta on hyvin vaaleaa hieman beigeen taittuvaa harmaata 30x60 cm kivipuristelaattaa. Ladoin laatat parkettiladonnalla, jotta vaikutelma jäisi mahdollisimman avartavaksi. ja rauhalliseksi. Tasaladonnassa ja tiililadonnassa  on usein se ongelma, että ne saavat tilan näyttämään johonkin suuntaan aina kapeammalta. Lisäksi tiililadonnassa tulee suuren laatan kanssa ongelmaksi se, että ainakin 50/50 jaolla ladottuna laattoihin jää yleensä korkoeroja, koska laatat harvoin ovat täysin suoria. Laattavalintaan olen ollut visuaaliselta ilmeeltään erittäin tyytyväinen, mutta käytännöllisyyden kannalta tulee pari miinusta. Puhtaanapito ei ole helpoimmasta päästä, koska en ole edelleenkään saanut käsiteltyä laattoja kyllästysaineella. Klorin moussella  toki lähtee mikä tahansa lika, kun tarve vaatii. Lisäksi kivilaatta kuluttaa yllättävän tehokkaasti sukat puhki, eli hieman kiiltävämpipintainen keraaminen laatta on todennäköisemmin sukille ystävällisempi. Vaikka miinuspuolet nyt tiedänkin, olisin silti saattanut päätyä samaan valintaan. Minulla esteettisyys menee vain välillä käytännöllisyyden ohi, vaikka yleensä ne käsikkäin kulkevatkin.

Toisena rakennuskesänä sekä appivanhemmat että siskoni perheineen olivat urakassa jälleen mukana huolehtimalla mm. siitä, että tyttöjen kesään mahtui muutakin kuin rakennuksella oleminen. Kiitokset A, J, R ja L! 

Ehkä seuraavalla kerralla saamme urakan jo muuttokuntoon, kun työmies Esa tuli loppusyksystä 2009 laittamaan asioiden etenemiseen hieman vauhtia... Minulla alkoi olla tuolloin pyöristyvä maha töitä hidastamassa, Mr Actionin töitä taas haittasivat  ihan "oikeat työt":).

6 kommenttia:

 1. Ihana takka!! :)
  On tuossa ollut hommaa! Musta ei välttämättä olis talon rakentamiseen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos -M-. Täytyy sanoa, että ei sitä itsekään olis varmaan hommaan ryhtynyt, jos olis heti tiennyt kuinka paljon eri vaiheita rakentamisessa on. Oli hyvä, että näki aina vain seuraavan vaiheen kerrallaan, ja keskittyis siihen vaiheeseen, jota oli tekemässä. Muuten olis varmaan täysin lamaantunut kaiken urakan edessä.

   Poista
 2. No ihan mahtavaa tulla tänne, mikä seikkailu meneillään. Kirjauduin heti lukijaksi, etten vain eksy täältä.
  Voimia rajuille rakentajille!
  Ilona

  VastaaPoista
 3. Olette kyllä aikaan saavia ja taitavia! Takka on kaunis. Naapurilla oli kuusi etuovella tänään, hän istuttaa sen pihalle. :)
  Teillä oli hyvä motto! Vau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuire. Motto on auttanut ennakkoluulottomasti ryhtymään toimeen kuin toimeen ja sillä tavalla on oppinut paljon uusia taitoja.

   Poista