maanantai 17. maaliskuuta 2014

Puuleluja

Ihailen vanhan ajan rakkaudella ja huolella valmistettuja leluja. Miten niissä onkin vain niin erilainen tunnelma kuin nykyajan halvalla tehdyissä muovileluissa? Oi niitä vanhoja hyviä aikoja...;) Toki nykyajan leluissakin on ihan huippuja mukana, joita ei vaihtaisi pois, ja jotka kestävät, kuten vaikka legot, pet shopit, sylvaniat, eläinhahmot, my little ponyt ja barbiet. Ja muovileluissakin alkaa olla jo mukana ekologisempia vaihtoehtoja, kuten kierrätetystä muovista tai puumassasta valmistetut lelut. Biohajoavaa muovinoloista materiaalia käytetään 3D- tulostimissa, joita leluteollisuuskin jo käyttää. Mutta silti en voi olla ajattelematta kuinka paljon ympäristöä säästäisi, jos kaikki vain vähän aikaa lasta kiinnostava ja huonolaatuinen muovikrääsä jäisi kokonaan valmistamatta. Suosin puuta materiaalina aina, jos vain mahdollista, koska se kestää, ja sitähän Suomessa riittää. 
 
 Nämä kuvat ovat viime kesän otoksia Billnäsin antiikkipäiviltä, jossa piipahdimme mukavalla koko perheen kesäretkellä. Aikamoisia unelmien herättäjiä noista leluista moni. Ja hintansa puolesta esimerkiksi tuo suuri auto saikin jäädä vain unelmaksi niin ihana kuin se olikin. Pojan metallinen potkukilpuri saa kelvata. Hain inspiraatiota mm. keinuhevoseen, jonka tekemisestä haaveilen (aitaparruja jäänyt edelleen useampi käyttämättä), mutta hienoja autoja taisi olla enemmän tarjolla. Kotkalaisen Ollin Onni -liikkeen valikoimiin tuntui kamerani useaan otteeseen kääntyvän. Toki on näissä kuvissa mukana myös muiden myyjien leluja.

Turhaudun asioimaan yleensä suurimmissa lelukauppaketjuissa, joiden valikoimissa on suurimmaksi osaksi halvalla ja epäeettisesti valmistettuja huonolaatuisia muovileluja, joiden elinikä on todella lyhyt. Harmittaa vieläkin muutama lähes heti leikissä rikkoutunut "laadukas" muovilelu, jotka olen erehtynyt pojalle ostamaan. Pikkuautojen pitää olla kokonaan metallia (tai pienempänä puuta) kestääkseen hänen menoaan. Olen valmis käyttämään aikaa (mun viihdeaika) myös lelujen itse tekemiseen. Puulelun voi lähes aina uudelleen korjata tai tuunata, ja lopulta heittää vaikka takkaan talon lämmittämiseksi, mutta muovilelu päätyy lähes poikkeuksetta kaatopaikalle. Valveutuneempi kuljettaa rikkinäisen muovilelun energiajätteeseen, mutta edelleen sinne päätyy myös helposti sellaista muovia, jonka polttamisesta syntyy myrkyllisiä kaasuja. Kovin moni ei eri muovilaatuja ja niiden kierrätettävyyttä tunne. Olen sitä mieltä, että puiseen leluun sijoitettu aika, vaiva tai raha aina kannattaa.


Tässä linkki, jos haluat ensi kesänä suunnata Billnäsin ruukin alueelle antiikkipäiville vaikkapa kauniiden lelujen metsästykseen:


Tein tähän loppuun pitkähkön linkkilistan verkkokauppoihin, joista saa kivoja puisia leluja. Mukana myös pari vastaan tullutta kivaa linkkiä vinkiksi niille, jotka haluavat valmistaa lapsen kanssa leluja itse. Materiaalien ja välineiden ei aina tarvitse olla sahaa, laudan pätkää, vasaraa ja nauloja kummoisempia. Leikissähän itse rakentaminen ja yhdessä tekeminen on se juttu. Siksi usein liian valmiit muovilelut eivät jaksa ainakaan meidän lapsia kovinkaan kauaa kiinnostaa. Tässä siis linkkejä puulelujen ystäville:
Kovin vähän olen ehtinyt edelleen koneen ääressä istua. On ollut useampikin projekti taas meneillään, jotka eivät vaan edisty, jos dataan. Niistä tulee postausta sitten jossain vaiheessa. Nyt huomaan, että on parempi olla lupaamatta täällä mitään tulevista postauksista ennen kuin on ehtinyt tehdä ne vanhat pois alta, joista on joskus tullut puhuneeksi ja jotka nytkin ovat jääneet roikkumaan. Kovin pitävät pienet äidin päivisin vauhdissa, että rauhallinen kahvi/blogihetki on tällä hetkellä täyttä utopiaa :)

Ihanaa uutta viikkoa kaikille toivottelen!

***
VillaVaahtokarkin Mari

16 kommenttia:

 1. Ihan mahtavia puuleluja!! :) Isän vanha puuauto on ihan huikea aarre. Ja kyllä puuleluja pitäisi muutenkin pitää enemmän arvossa, koska ne todella kestää isältä pojanpojalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni - Meilläkin on isoisän sodan aikana veistämä puuauto, joka pitäisi vielä täällä erikseen esitellä vaikka se yhdessä postauksessa taustalla jo vilahtelikin. Tänään kävin yhdessä suosikki lelukaupassa, jonka puulelut saa kyllä lapsetkin aina innostumaan äidin lisäksi;)

   Poista
 2. Tämä tuli kuin tilauksesta. Hetki sitten tuskailin miehelle että kun kivoja puuleluja saa etsiä kiven alta. Meillä suositaan puuta ja kangasta leluissa, vanhanajantyyliin. Nyt taitaa ollakin aika kivoja leluja pukinkontissa, kiitos sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Etel ja kiva, jos noista linkeistä oli apua. Pitänee esitellä vielä joku kerta mun tämän hetken suosikki puulelukauppa noitten linkkien lisäksi:)

   Poista
 3. Tuskailen myös usein muovilelujen lyhyttä elinikää. Pojat saavat uudet lelut rikki jopa ensi kosketuksella ;). Itse en enää sorru hankkimaan "roskaleluja". Vielä kun saisi tuon taottua isovanhempien mieliin ;). Legot on parhaita tällä hetkellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nainen Talossa - tuo poikien taikakosketus on kyllä kumma ja tuntuu, että monet muovileluista on taittu suunnitella jopa niin, että ne menisivät rikki ja joutuisi taas ostamaan uuden. Ja tietty on kiva jos isovanhemmat ja lähipiiri myös ovat tietoisia lelujen laatutoiveista: mielummin harvoin ja laadukasta kuin joka tapaamisella jotain pikkusälää. Yleensä se on vain muutamien eurojen hintaerosta kiinni, että saa jotain mikä ihan oikeasti kestää.

   Poista
  2. Niin ja Legon tuotteet on kyllä muovilelujen parhaimmistoa;)

   Poista
 4. Ja kuulemma varsinkin uusien muovilelujen kanssa nukkuminen on epäterveellistä, kun niistä haihtuu haitallisia aineita jopa huoneilmaan. Ite oon ostanu uutena vaan duploja, kun ne vaan on niin kivoja tytön mielestä. 95% tytön leluista onkin käytettynä ostettuja tai lahjaks saatujaa. (Muovi?) Barbeja tulee kyllä tulevaisuudessa saamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Remonttihiiri - epäilemättä niitä ftalaatteja sun muita haitallisia aineita on muovileluissa, kun vasta nyt ne on joutuneet elintarvikemuoveissa syyniin. Ostin erehdyksissä Tigerista superpallopussin ja kotona vasta huomasin, että niissä on niin järkky öljyn haju, että heräsi mieleen kysymys, onko ne jostain jäteöljystä tehtyjä... eikun energiajätteeseen taas meni tavaraa. Olisin niin mielelläni käyttänyt niitä huovutettujen angrybirds-ammusten sisälle... Noita barbejakin kannattaa muuten katsoa kierrätettynä, koska meille ei ole niitäkään nyt uutena tullut hankittua, kun tytöt jossain vaiheessa huomasivat, että niissäkin on muovilaatu muuttunut ja ne on jotenkin kauheen jäykkäjalkaisia ja -kätisiä... Mut onneksi leluja liikkuu hyvin jo kierrätettynäkin, ettei tarvitse ostaa aina uutta:)

   Poista
 5. Hei!

  http://www.puuseppa.info/etusivu.asp Puuseppä Jouni Silvola tekee myös puuleluja. Hänellä oli myytävänä mm. pikkuautoja.

  Sirpa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa linkistä - Pienyrittäjien tuotantoa kannattaa aina tukea ja täällä blogissakin toimin mielelläni heidän äänenkannattajanaan:)

   Poista
 6. Hei! Eksyin blogiisi, kun googletin portaita. Olemme rakentamassa ja meillä on miehen kanssa vääntöä kaiteista. Hän haluaisi lasikaiteet, mutta minä vastustan. Nyt nämä teidän kaiteet näyttikin tosi kivoilta ja minunkin vastustus vähän laimeni ;) Nyt kun sinulla on pitempi kokemus niiden puhtaanapidosta ym., niin päätyisitkö edelleen samaan ratkaisuun vai tekisitkö jotain tosin? :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos Anitta ja kiva jos portaiden kaideratkaisu miellyttää. Suunnittelin ne tosiaan siksi tuollaisiksi, kun monet valmiit kaiteet tuntuivat hieman liian moderneilta ja pinnakaiteet monien valmistajien malleissa taas olivat makuuni liian countryjä. Edelleen päätyisin samaan ratkaisuun, koska tuo eteisen aulatila näyttäisi pinnakaiteilla liian vankilamaiselta. Nykyisellä ratkaisulla on paljon enemmän valoa ja tilan tuntua. Puhtaanapito lasien osalta on ollut mielestäni ihan vaivatonta, kun siihen ottaa tietyn rutiinin. Meillä se kuuluu isompien tyttöjen viikkosiivouslistaan, mutta ei ne niin törkyisiltä näytä, vaikka joku viikko jäisi välistäkin. Koska tuo kaiteen kehikon pinta on suoraan lattiaa vasten, imurin suulakkeen reuna tietysti osuu siihen ja ajan kanssa tekee siihen pientä jälkeä, mutta nekin jäljet voi aina välillä putsata taikasienellä ja joskus sitten maalata, jos oikein alkaa kulua. Yksi vaihtoehto olisi ollut nostaa koko kehikko irti lattiasta jollakin systeemillä. Imurin harjasuulakkeella otan kehikon alapinnan muuten imuroinnin yhteydessä, koska harjasuulake on hyvä kaikkien muittenkin listojen, sohvien ym. imuroinnissa, eli mun mielestä ei ole vaatinut paljon tuo portaikon hoito huomion kiinnittämistä. Valkoisissa askelmissa näkyy tosin pöly ihan yhtä paljon kuin tummissakin ja paras ratkaisu mun mielestä nyt olis valkoiseen askelmaan esimerkiksi valkoiseksi petsattu ja mattalakattu tai valkoöljytty puu. Siinä pinta olisi silti vähän elävämpi, jolloin pöly ei näy. Esimerkiksi olohuoneemme valkoiseksi petsattuun ja mattalakattuun parkettiin olen siksi enemmän kuin tyytyväinen;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksestasi :) Mies on jo luvannut hoitaa puhdistuspuolen. Ehkä mä alan nyt vähän miettiä tätäkin ratkaisua.

   Poista
 8. Ihania puisia leluja, kiitos noista vinkeistä meilläkin tykätään niistä kovasti:) Hauskaa viikkoa!

  VastaaPoista
 9. Kiva juttu! Lisäisin listaan vielä oman yritykseni. www.isoisanpuulelut.fi.
  Leluihin saa ilmaisen nimen polton.
  t. Heidi Hallikainen

  VastaaPoista