sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Uusi vuosi 2014


Vuosi vaihtui muualla kuin kotona tai koneen ääressä, joten muutaman päivän myöhässä tulen tänne uutta vuotta teille toivottelemaan. Kiitokset monin tavoin hienosta viime vuodesta ja hyvää uutta vuotta 2014 kaikille lukijoille, ystäville, sukulaisille ja muille tuttaville!  Tämän postauksen kuvat eivät liity mitenkään siihen, mitä tällä kertaa kirjoitan, mutta näettepä samalla Villa Vaahtokarkin iltavalaistukssa.
Yllä olevan kuvan kaltaista ilotulitusta uuteen vuoteen tein PicMonkey-ohjelmalla. Sain kameralle jalustan entisen mystisesti kadonneen jalustamme tilalle, joten hämärässä kuvaaminenkin on nyt mahdollista. Harjoiteltavaahan tuossa kuvaamisessa edelleen on ja paljon. Pitänee uusia blogin tärähtäneitä, vinoja jne. sisustuskuvia tässä uuden vuoden myötä muutenkin.
  


Useassa yhteydessä olen törmännyt uuden vuoden teemasanoihin ja oikeastaan viime vuodelle mietin sellaiset elämässäni ensimmäistä kertaa. Olen miettinyt, mikä voisi olla tätä vuotta 2014 luonnehtiva sana, joka saisi alkaa toteutua elämässäni. Sanojen voimalla ajatukset ja unelmat tulevat todeksi ja muuttuvat konkreettisiksi teoiksi. Siksi ei ole ihan yhden tekevää, mitä suustaan ulos päästää, itselleen ajatuksissaan puhuu, tai paperille kirjoittaa. Vaikka eipä sitä aina jaksa tai ehdi sanojaan niin viimeiseen asti puntaroida. Muuten en tännekään varmaan mitään kirjoittaisi.
Viime vuottani kuvasivat sanat ´karsiminen ja järjestys´. Se koski sekä materiaa, että ihmissuhteita. Materian kohdalla se oli sitä, että vuosikausien rojukeräytymät tuli käytyä läpi ja lahjoitettua eteen päin. Tai ihan käypää kunnollista tavaraahan se oli. Alkusyksystä vuokrasin vielä myyntipöydän Akseli-kirpputorilta viikoksi ensimmäistä kertaa sitten opiskeluvuosien, jotta sain tuntumaa siihen, että kummasti sitä malttaa luopua lopulta niistä kaapin marinoituneista uudenveroisista aarteista, joita ei enää kumminkaan käytä, mutta jotka olivat kevään rajun karsintakierroksen jäljiltä edelleen jäljellä. Luulen tehneeni kirpparihinnoilla edes jonkun löydöistään onnelliseksi, mistä tulee myös itselleni hyvä mieli. Myyntiviikon loppusummalla olisi tehnyt jo kelpo ulkomaanmatkan, mutta tällä kertaa tuotto meni muun muassa tämän vuoden joululahjoihin. Karsintakierroksen seurauksena oli ilo huomata, että ensimmäistä kertaa moneen vuoteen en tänä jouluna kärsinyt tavanomaista materia-ahdistusta, vaan oli pitkästä aikaa kiva antaa ja saada lahjoja.
Järjestely ja karsiminen jatkuivat, kun loppuvuodesta sain viimein askartelutilankin siivottua tonttujen touhuille. Siellä tosin olisi edelleen karsittavaa askartelu ym. materiaalia ja muutakin uutta siivottavaa tonttujen jäljiltä.


Siitä, mitä karsiminen tarkoitti ihmissuhteissa voisin kertoa teille ihan omassa postauksessaan. Tekstiä ja ajatuksia aiheesta tuli nimittäin sen verran paljon, että haluan kuulla teiltä, haluatteko niistä edes kuulla. Karsin sen osuuden tästä postauksesta pois, vaikka karsiminen olikin viime vuoden teema. Tässä postauksessa pintaa syvemmälle menevä pohdinta olisi tuntunut jotenkin asiayhteydestään irralliselta, vaikka toisaalta ajatukseni liittyvät hyvin tiiviisti tälle vuodelle valitsemaani teemasanaan. Luulen, että kirjoitus tulisi herättämään jossakin muussakin suurperheen äidissä ajatuksia. Kenties vähän pienemmänkin perheen äidissä. Tai ihan perheettömässäkin. Jättäkää ihmeessä kommenttiin, jos ne ajatukset teitä kiinnostavat, koska silloin ne vasta haluan jakaa.Tämän vuotinen teemasanani tulee nyt siis ilman sen kummempia johdatteluja, jotka olivat siinä vielä julkaisematta jääneessä osiossa. Vuoden 2014 teemana olkoon
Rytmi

Tässä joitakin alueita, joilla haluan tehdä tänä vuonna "rytmiharjoituksia", ettei menisi ihan rytmihäiriöiden puolelle:

- unen ja valveillaolon rytmi (perheen äidin pahe: valvominen)
- levon ja liikkeen rytmi (aerobisen kunnon kohottaminen)
- arjen asioiden aika-arvojen määrittäminen: päivärytmi, viikkorytmi, kuukauden kohokohdat
 (ajan priorisointi elämäntilanteen mukaan, perhe nyt tärkein!)
- työn ja leikin/harrastusten rytmi (mm. blogiharrastuksen rytmittäminen paremmin)
- yhdessäolon ja erillisyyden rytmi variaatioineen
 - syömisen ja syömättömyyden rytmi (ruokailurytmi, parhaiten hallussa!)
 
Isossa perheessä tasapainon löytymistä näillä alueilla harjoitellaan monta vuotta, harjoittelu siis edelleen jatkukoon. Vai voisko joku supernanny antaa heti täydellisen patenttiratkaisun? ;)


Mikä on sinun teemasanasi tänä vuonna?


♥♥♥

VillaVaahtokarkki28 kommenttia:

 1. Happy New Year! Mun teemani tälle vuodelle vois olla vaikka "tyytyväisyys". Aioin keskittyä olennaiseen ja tehdä enemmän niitä asioita, joista tykkään.

  Minkä jalustan muuten ostitte? Tarttisin myös mutten oikein tiedä, minkä hankkia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sally - Tyytyväisyys on kyllä tosi hyvä teema. Turhat narinat pois ja tekemään vaan niitä asioita, joista tykkää!
   Jalusta on muutaman kympin halpisversio, joka käy kameralleni ihan hyvin, koska se on Olympyksen mikrojarjestelmäkamera, eikä kokonsa tai painonsa puolesta vaadi niin järeää jalustaa kuin tavallinen järkkäri.
   Hyvää loppiaista ja arjen alkua teidän perheeseen!

   Poista
 2. Upeaa tunnelmaa kotonanne ulkonakin - oikeaa silmänruokaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aikun Askareet ja hyvää loppiaista & arjen alkua sinulle!

   Poista
 3. Minä ainakin lukisin mielelläni siitä karsimisesta.

  Hyvä postaus!

  Onnea ja hyvää rytmiä uuteen alkaneeseen vuoteesi! ;)

  Ps. Oma teemani on lempeys itseä kohtaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kamomilla! Lempeys itseä kohtaan on mitä parhain teema tälle vuodelle. Kaikessa rytmittämisessä on itsekin tuo muistettava:)
   Hyvää uutta vuotta ja arjen alkua sinulle!

   Poista
 4. Minäkin kuulisin mielelläni niistä karsimisista lisää. Syvälliset pohdinnat on mielenkiintoista luettavaa, saa monasti uutta pohdittavaa tai näkökulmaa!
  http://satutalo.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos SatuTalo! kyllä taidan sen kirjoituksen tänne laittaa, vaikka nyt alkoi jo tuntua, että tämän postauksen yhteydestä irroittaminen vaatii sille vielä muokkausta, ettei se taas ala tuntua liian irralliselta tajunnan virralta;)
   Hyvää loppiaista ja arjen alkua sinulle!

   Poista
 5. Kiitos ihanasta blogista ja onnea vuoteen 2014!

  Minäkin mielelläni luen syvällisiä ajatuksia, joten kirjoitteleppa siitä karsimisesta enemmän.

  Tuota sanaa pitääkin miettiä. Olikin hyvä ajatus.

  Terv, Erja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Erja kommentista - kiva kuulla, että halua kuulla tuosta teemasta lisää:)
   Hyvää loppiaista ja arjen alkua toivottelen!

   Poista
  2. Ja teemasana on tasapaino. Saas nähdä mitkä ovat tulokset loppuvuodesta.

   Poista
 6. Mulla on vähän sama teema: aikataulutus/ rytmi. Olen siitä vähän hassu, että en käytä kelloa ollenkaan, mutta olen ajatellut kuitenkin aikatauluttaa päiväni paremmin. Esim. Facebook ei saa olla auki koko päivää, niin, että vilkaisen viestit heti vaan käytän Facea ja blogia vain sen yhden hetken päivässä.

  Kuulen mielelläni tästä karsimisesta. Ymmärrän kyllä jo ajatuksen. Neljän lapsen äitinä en itsekään voi lupautua jokaisen urheilujoukkueen aktiiviksi. :)

  Onnea uudelle vuodelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kasarmin J(d)onna - mulla on jo useamman vuoden ollut sama juttu, että rytmi on pään sisällä ja rannekello on käytössä vain satunnaisesti. Kalenterin käyttökin on ollut vähän niin ja näin useamman vuoden. Boheemi ja rento asenne auttoi ja antoi tietyn vapauden silloin rakentamisvaiheessa, ja ihmettelen, että siihen järjestystä kaipaavan perusluonteeni perusteella edes pystyin, mutta se on jäänyt ehkä vähän liikaakin päälle. Tulipahan elettyä hyvin hetkessä, mutta silloin arki täyttyy myös helposti asioista, joita ei ole suunnitellut ja jotkut tärkeät asiat jäävät puolestaan vähemmälle huomiolle. Nyt kaipaan taas konkreettisempaa plania arkeen ja hieman pitemmälle ennakointia, niin voi fiilistellä paremmin myös etukäteen. Hetkessä silti edelleen haluan pysyä. Luulen, että tietynasteinen krooninen riittämättömyyden tunne on vain hyväksyttävä suuren perheen äitinä - kaikkia kun ei voi miellyttää.
   Hyvää loppiaista ja voimia teille arkeen ja talon purku&rakennusvaiheeseen!

   Poista
 7. Minä nappaan sulta tuon karsimisen tämän vuoden teemasanakseni. Karsittu jo onkin, mutta karsia pitäisi lisää. Materia-ahdistus iski taas jouluna, eikä jouluna pitäisi ahdistaa! Niin mielelläni lukisin ajatuksiasi myös tuosta toisenlaisesta karsimisesta. Julkaise ihmeessä ajatuksia, uskon että saat vastakaikua :).
  Rytmi on oikein hyvä teema tähän vuoteen. Meillä on rytmit aika hyvin hallussa. Olen siinä suhteessa melkoinen päsmäri ;). Onnellista ja rytmikästä uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nainen Talossa! Taitaa tuo karsiminen kuulua silti edelleen tännekin. Se liittyy niin olennaisesti myös tuohon arjen rytmittämiseen. Viime vuosina jouduin tuota päsmäripuolta itsestäni karsimaan, koska yleinen ilmapiiri olisi muuttunut kaiken työn ja touhun keskellä muuten liian painostavaksi, mutta nyt se olisi taas kaivettava esiin, kun elämä on asettunut normaaliuomaansa;)
   Ihanaa loppiaista ja uutta vuotta sinulle!

   Poista
 8. Ihmis-suhteet, muodossa missä hyvänsä, kiinnostavat aina, koska ne koskettavat meitä ihan jokaista.
  Itsekin olen välillä pysähtynyt oikein miettimään ystävyys-suhteita, ja sitä mitä ne antavat juuri minulle, taikka tuovat tullessaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Koo:) Jatkanen siis sen jutun kirjoittamista vielä, mutta oli ihan hyvä, etten heti sitä vielä julkaissut, koska jo muutaman päivän etäisyys tekstiin sai päähäni lisää ajatuksia ystävyyteen liittyen... Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

   Poista
 9. Hei. Kiitos blogistasi, jota useasti käyn lukemassa, en vain oikein osaa jättää viestejä. Nyt oli hyvä syy kommentoida: mielelläni minäkin lukisin ihmissuhdemietinnöistäsi, samaa teemaa olen itsekseni pohtinut.
  Oma teemani vuodelle 2014 on armo. Armo itseä ja läheisiä kohtaa. Ihanaa vuotta sinulle ja perheellesi! -Tarja-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja - Armo on kyllä oikeastaan mun mielestä kaikkein tärkein teema elämässä. Sen varassa elämä lepää ja on tilaa hengittää. Ilman, että ymmärtää oman tai toisten rajallisuuden ja osaa antaa sen anteeksi, voi muuttua tosi kovaksi itseä ja toisia kohtaan. Ihanaa loppuviikkoa sinulle!

   Poista
 10. Viisaita ajatuksia viime vuodelle, vähemmän on enemmän joissain tapauksissa. Olen itsekin pyrkinyt karsimaan ja voi, kuinka vaikeaa se onkaan välillä.
  Kiinnostaisi myös tuo toinen karsimisjuttu, sillä olen joutunut vaikean päätöksen eteen viime vuonna ja laitoin tavallaan tärkeän ihmisen pois elämästäni. Helppoa se ei tule koskaan olemaan..
  Fiksu tuo sinun tämän vuotinenkin, mä taidan jatkaa kuitenkin karsimalla, sekä sillä että ihan pieneistäkin, yksinkertaisista asioista saa iloa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos La Petite Princesse - teema siis jatkukoon:) Ja tosiaan on vaikea asia laittaa jotakin ihmissuhdetta välillä katkolle tai kokonaan pois, koska ihmisten kanssa karsiminen ei voi olla niin tunteetonta kuin esineiden karsiminen. Mutta välillä niin vaan on tehtävä voidakseen itse jatkaa eteen päin ja antaakseen myös toiselle siihen mahdollisuus. Iloa elämän pienistä asioista sinulle ja hyvää loppu viikkoa!

   Poista
 11. Mielenkiinnolla jään odottamaan aiheesta" karsiminen ihmissuhteissa". Omat teemasanani voisivat olla: "Hetkessä eläminen" , vaikka se onkin ollut niiiiin muotiajatuksena viime vuodelta joka lehdessä ja muissa julkaisuissa. Tasaista, turvallista, tyytyväistä rytmiä uuteen vuoteen! (Nämä nyt tulivat T-kirjaimesta mieleen . ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos seijesää - mä luulen, että mulla tuo hetkessä eläminen on juuri saanut aikaan tän "karsiminen ihmissuhteissa" teeman esiin juuri siitä syystä, että olen ollut omalle perheelle ja kodille niin sata lasissa läsnä, että joku ystävä on saattanut kokea sen jo hylkäämisenä, vaikka se ei olekaan ollut tarkoitus. Eli ainakin näin ison perheen kanssa hetkessä eläessään saattaa vasta havahtua todelliseen sosiaaliseen kapasiteettiinsa - ei ehdikään säntäillä enää joka suuntaan:)
   Tasainen, turvallinen ja tyytyväinen rytmi kuulostaa oikein hyvälle - kiitos ja mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 12. Minäkin jatkan karsimista tänä vuonna, mutta teemasana se ei ole. Olisikohan teemana "uuden luominen" tai jotain sinnepäin...
  ps. Minäkin kuulisin mielelläni ajatuksiasi ihmissuhteista ja niiden karsimisesta. Itsekin pähkäilin aihetta ennen joulua, kun mietin kenelle joulukortteja lähetetään ja miksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nonna - on kyllä totta, että uuden luomiselle tulee kummasti tilaa, kun luopuu vanhasta. Oikein luovaa uutta vuotta sinulle!

   Poista
 13. Tämä olikin hyvä idea, karsiminen olkoon minun vuoden teemani oman itseni kuuntelun lisäksi. Karsimisen ihmissuhteissa olen jo aloittanut. Samoin tavaraa olen jo laittanut eteenpäin, mutta vielä olisi niin paljon karsittabaa ja eteenpäin annettavaa. Kun voi itse hyvin on valmis luopumaan siitä materiasta, mitä on vuositolkulla tullut kerättyä täyttämään kotia (ja myös sitä tyhjiötä mitä omasta sisimmästä löytyy). Ja siitähän tulee kamala ähky...josta on uskallettava luopua. Helstenin sanoin; "Saat sen mistä luovut". Joten kyllä, karsimisesta kuultaisiin täälläkin erittäin mielellään lisää!!

  VastaaPoista
 14. Kiitos Muratin alla! Konkreettinen tavaroiden karsiminen on kyllä siitä hyvä juttu, että silloin vapautuu sekä fyysistä että henkistä taas tilaa nähdä oleeleelliset ja merkitykselliset asiat. Sitä kannattaa tosiaan tehdä koko vuosi pala palalta koti läpi käyden, ettei ota liian isoa tavoitetta kerralla, mistä helposti lamaantuu. Sitkeyttä ja voimia sinulle karsimisen urakkaan, sillä sitä se joka tapauksessa on vähitellen tehtynäkin sekä iloa loppuviikkoosi!

  VastaaPoista
 15. Voi miten upioita kuvia kojistanne, hyvät kuvakulmat...Rytmi hyvä löytää hötkyilyn asemesta, minulle hyvä sana tälle tulevalle varmaankin pitkämielisyys ja hetkessä eläminen. Juu ja kyselit keittiön seinästä, rustiikkista sisustustiiltä on :)

  VastaaPoista