maanantai 21. lokakuuta 2013

Puutarhan syksy



 Tänä vuonna mulle on ollut jotenkin erityisen vaikeaa ja haikeaa luopua kesästä. Kesä vaan oli niin ihana. Viime viikolla oli kamera mukana päiväkävelyllä, että sain vielä syksyn ruskaa ikuistettua.


Etupihan polun reunalla nukkapähkämöt ovat vasta loppukesästä parhaimmillaan. Suunnitteilla on tehdä jotain jouluista mikroprässillä kuivatuista nukkapähkämön lehdistä. Alla saksankurjenmiekan lehdet tehokkaasti koivuangervon luomaa oranssia taustaa vasten.


Tässä joitakin kuvasarjoja takapihalta. Kutakuinkin sama kuvakulma keväästä syksyyn.


Huhtikuun karun näköinen loppu 2013.

Toukokuun alun ja lopun välisessäkin näkymässä oli jo melkoinen ero. Pergola oli noussut paikoilleen.

Monet juhlat juhlittiin kesällä pergolassa kummipojan rippijuhlista lähtien ja paljon vietettiin aikaa ihan "vain" kotona. Inhoan kaikenlaisia lähtöjä, joten senkin puolesta on ollut mukavaa huomata viihtyvänsä kotona. Koti on mulle todella rakas paikka, eikä sen seinät tunnu kaatuvan päälle, vaikka pyörisi vain omissa nurkissa - olen varsinainen kotihiiri. MrA:lla oli kesälomaviikkojen lisäksi vielä isäkuukausi käyttämättä, joten paljon saatiin viettää yhteistä aikaa koko perheenä. Siksi myös yhtä ja toista valmista syntyi kotia laittaessa. Toki kesän aikana lomailimme myös muualla, mutta ne kuvat ovat jääneet nyt vain omiin arkistoihin. Ehkä ensi kesänä tajuan olla aktiivisempi täällä blogin puolella, ettei iske syksyn tullen stressi siitä, ettei ole kuvia saanut tänne talteen. Ehkä laitan kuvia kesästä lisää sitten joskus helmikuussa, kun kesän kaipuu taas alkaa.


Kesän myötä puutarha rehevöityi cottage garden -tyyliin.





Syksy saapui ruskan väreineen.









Viimeisimpiä puutarhan ruusuja pakkanen on jo ehtinyt puraista. Talon väri muuntuu mielestäni tosi kivasti myös syksyn sävyihin.















Rautatieomenapuu kasvoi kesän aikana jo ihan mukavaan muotoon. Loppukesällä sitä karsin. Oikeassa kuvassa puro on jo talviteloilla.


Kuvat puun juurella istuvasta enkelistä loppukesältä ja viime viikolta. Enkeli istuu puun juurella puron lähteellä kaikkien niiden rakkaitteni muistoksi, jotka eivät enää ole täällä tai eivät edes tähän maailmaan ehtineet. Sain pronssienkelin lahjaksi lapsuuden hoitotädiltäni ehkä noin kymmenen vuotta sitten. Kaiken kaikkiaan virtaava elävä vesi oli alusta alkaen minulle tärkeä elementti puutarhaunelmissani - pala taivasta tässä ajassa.












Tässä oli aikamoinen kuvapläjäys viime viikolta ja viimeiset kuvat sunnuntailta. Syksy on ollut todella kaunis, mutta nyt raikas talven kutsu on jo ilmassa. Pihalampi on tyhjennetty, ruusuja leikelty, että tajuavat ruveta talvehtimaan, pihaa haravoitu ja lohtakin vielä eilen loimutettu. Kaikin puolin on ollut ihana syksy.
Raikkaita loppusyksyn päiviä teille toivottelen loppuviikosta ehkä vielä toisen postauksen verran...


 ♥♥♥

VillaVaahtokarkki

 

P.S. Sen verran silti kesätunnelmia vielä tiedossa, että tytön viimeistelty `Summer Palace` tulee tänne lähitulevaisuudessa lopullisin kuvin. Siinä huoneessa on ikikesä.

22 kommenttia:

  1. Ei ihme, että olet kotihiiri, eihän tuolta mihinkään voi edes kaivata, niin kaunista on teillä. Puutarhassa jokainen vuodenaika ihastuttavan kaunis.
    Oikein hyvää viikon jatkoa sinne sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mummeli - olisi tosiaan aika surullista, jos ei osaisi nyt kodistaan nauttia, vaan haikailisi koko ajan johonkin muualle, tai rupeaisi stressaamaan siitä, ettei joka vuosi matkusteta etelään, jos jotkut muut niin tekevät. Ekologisesti on mennyt tyytyväisenä melkein vain omissa nurkissa viimeiset pari vuotta:) Mukavaa viikonloppua sinne!

      Poista
  2. Oi, huikean kaunista!!
    Ihastelin erityisesti suuria kiviänne, sillä olen ihan höpsönä kiviin:)
    Ja ihana enkeli, meilläkin niitä löytyy sieltä täältä myös pihapiirissä.
    Ihanan kesän jälkeen upea ruskaloisto, kunnes tasainen valkea löytää paikkansa. Uskomattoman kaunista teillä siellä!!
    Iloa viikkoosi!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tinttarus - en ihmettele kiviin höpsähtämistäsi ollenkaan;) Meillä se meni täällä tosiaan vähän raskaamman kaavan mukaan. Ei tarvinnut kuntosalitreeniä pariin vuoteen ollenkaan. Lepoa viikonloppuusi!

      Poista
  3. Puutarhasi hurmaa aina! Ihanasti rehevöityi pergolan ympäristö kesän edistyessä.
    Tosi kiva idea kuvata sama kohta eri kuukausina. Mun täytyy tehdä samoin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuire - nää samat kuvakulmat on tallentunu aika tuurilla tiedostamatta, mut taidan jatkaa eri vuodenaikojen tallentamista, kun se näyttää mielenkiintoiselta. Tee vaan säkin omasta puutarhasta samoin! Ihanaa viikonloppua sinne!

      Poista
  4. Puutarhanne on kyllä aivan mykistävän kaunis! Saanko kysyä oletko suunnitellut sen itse..? Minulla haaveena saada pihastamme joskus juuri tuollainen cottage garden-tyylinen rehevyys..oih ja voih!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna-Riikka - joo oon suunnitellut tän mielikuvistusmaailman ihan itse, tällainen wannabe-hortonomi kun olen;) Kaunista viikonloppua sinne!

      Poista
  5. Upeita syyskuvia. Syksyyn liityy aina jotenkin vähän haikeutta, kun kasvukausi on ohi. Onneksi voi tunnelmiin palata kuvien avulla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marianne N - kasvun ja elämän hiipuminen lepotilaan luonnossa saa sen haikeuden aikaan. Silloin jokin itsessäkin haluaisi vetäytyä talviuneen. Kodin lämpöön on kiva käpertyä. Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  6. Ilolla näitä sun puutarhakuvia katselen. Kaunista kaiken aikaa. Ja mikä ihana herkku siellä valmistuukaan tulen loimussa! En ihmettele yhtään, että viihdyt kotona. Kun on kaikenlaista puuhattavaa, minne sitä kaipaisikaan. Itsekin huomaan viihtyväni loistavasti kotona nyt kolmen lapsen äitinä. Arjessa riittää vipinää eikä kyllästymiselle todellakaan jää sijaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nainen Talossa - pitkästymisen, kyllästymisen ja ajan täytön ongelmia ei ole tosiaan päässyt muodostumaan... ajan käytön ongelmia sen sijaan on, kun muutama lisätunti vuorokauteen ei tekis yhtään pahaa. Kiva kuulla, että sinäkin viihdyt lasten kanssa kotona hyvin:) Mukavat viikonloput sinne!

      Poista
  7. Kyllä teillä riittää puuhaa tuossa puutarhassa, aivan upea! Ja kuulostaa mielenkiintoiselle nuo jouluiset prässäysjutut, niitä mielenkiinnolla odotellessa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sanna:) Vielä olis pihalla vähän haravoitavaa ja nukkapähkämön lehtiäkin pitää vielä kerätä lisää tuleviin askarteluihin. Ensimmäiset pakkaset eivät niitä vielä tappaneet, kun tuo nukkainen pinta ilmeisesti toimii vähän niin kuin talviturkkina. Iloa viikonloppuusi!

      Poista
  8. Kaunista ja niin kauniita kuvakulmia.Ihania syksyn värejä piha täynnä, joita näkyy myös oman pihapiirin ulkopuolella mukavasti kehystäen tienoota. Ajattelin juuri muutama päivä sitten sinun runsaita Nukkapähkämön lehtiä. Olin ystäväni luona tekemässä niistä ja muista kuivatuista kukista kransseja. Piti soittaa, että huomaathan kerätä niitä. Oikein arvelin, että idearikkaana ihmisenä varmasti itsekin sen huomaat. Minäkin jään odottelemaan mitä kaunista niistä kehittelet. Menneen kesän haikailusta huolimatta, kaikinpuolin lämpöistä kotielämää teille kaikille ja uskallanko jo sanoa: Joulun odotusta! ; )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos seijesää - Uskaltaa sitä joulunodotustakin jo toivottaa:) Nyt vaan toivon, että löydän ajan noihin nukkapähkämöaskarteluihini. Taitaa mennä joulun alla klassisesti yömyöhäiselle... Ihanaa ja levollista viikonloppua teille!

      Poista
  9. Voi miten kaunista, aivan ihania kuvia! Kyllä mäkin tuollaisessa talossa ja tuollaisessa pihassa viettäisin kaiken aikani :D
    Saas nähdä minkälainen koti meille sitten lopulta nyt löytyykään, mutta tuosta on hyvä aloittaa unelmointi!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Micu -Unelmiesi koti odottaa teitä jo taatusti asukkaikseen jossakin - toivottavasti pian löydätte sen. Nyt vain nautit tästä unelmointivaiheesta, kun on sen aika:) Hyvää viikonloppua sinne!

      Poista
  10. Teillä on niiiiin IHANA talo ja puutarha, siistiä ja upeata!!!

    VastaaPoista