lauantai 12. lokakuuta 2013

Ritarikatos


Tässä tulis nyt jonkinlaiset suuntaa antavat ohjeet lupaamaani ritarikatokseen, jos joku innostuu tekemään sellaista itse. Variaatiomahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon, mutta tästä saa ainakin mittasuhteet tämän näköiseen katokseen. Tai sirkustelttakin tuo voi olla. Poika tykkää sängyssään nukkua, kun katos tekee siitä turvallisen pesämäisen. Myös pikkuprinsessa mielellään hakeutuu katoksen turviin "telttailemaan". Käytin sen tekemiseen ylijäämämateriaaleja lukuun ottamatta noita pitkiä sivuverhoja, jotka tuli ostettua valmiina Ikeasta. Sattuivat olemaan juuri sopivan väriset. Tarranauhaa olen joskus ostanut sekä nukka- että karheaa puolta niin isot rullat (täältä), ettei siitä koituvia kustannuksia itse tarvinnut nyt miettiä. Toivottavasti saatte yön pimeinä tunteina väsätyistä ohjeista jotain tolkkua...

Tarvikkeet:
- kaksi sivuverhoa
- 2m rimaa (esim. 20mm x 10mm)
- 5m tarranauhaa (jos puolitat 3cm:n levyisen tarranauhan)
- Vuorikangasta n. 1m (esim. lakanakangas)
- Paksumpaa päällyskangasta kattoon (jos kangas riittävän paksu, ei tukikangasta tarvita)
- silitettävää tukikangasta 1.5 m (lev.1m)



Katoksen "kattopyramidia" varten kannattaa piirtää kaava taitetulle paperille 1 cm:n saumavaroineen (sanomalehtikin käy). Yllä olevassa kuvassa pikainen piirrokseni kattopyramidin mittasuhteista. Korkeutta voi halutessaan lisätä, jos haluaa tehdä prinsessalle sopivamman kapean tornin.
Leikkaa kaavalla neljä kattopalaa päällyskankaasta. Taitteelta leikattuna vaiva luonnollisesti puolittuu. (Tässä Ikean harmaa pellava, menekki n. 1m. Pellavakankaan toiselle puolelle silitin ennen leikkaamista vielä tukikankaan.)
Leikkaa samoin neljä palaa vuorikankaasta (Ikean Knoppa-lakana).
Ompele kattopyramidin kolmioiden sivut yhteen. Ompele päällyskankaasta ja vuorikankaasta kummastakin omat pyramidinsa. Älä ompele ihan kattopyramidin kärkeen asti: jätä 0.5 cm sauman ommel vajaaksi, koska sinne saa jäädä pieni aukko, jonka läpi viirin varsi pujotetaan. Silitä saumat auki sekä päällisestä että vuorikankaasta ja yhdistä kappaleet ompelemalla nurjat puolet vastakkain alareunasta.
 

 

Kattopyramidin alareunasta taitetaan 2cm:n saumavara silittämällä sisäpuolelle ja sen päälle ommellaan tarranauhan nukkaosa (4 x 50cm). Tarranauhan ei tarvitse mennä kulmakohtien yli, vaan sivuja hieman lyhyemmät  erilliset pätkät toimivat paremmin kangasta tukikehikkoon kiinnittäessä.



Tarranauha saa siis katketa kattopyramidin alakulmissa.
(Joo näistä yksityiskohdista näkee, että tässä prototyypissä viimeistely ei oo ihan just, vaan pelkkä melkein... tää kotiäiti on opetellu jossain näkymättömissä kohdissa sentään oikomaan:))

 Kankainen kattopyramidi kiinnitetään tällaisen rimakehikon ympärille. Tässä käytin n. 2 m:n pätkän 18mm:n levyistä listarimaa, jonka paksuus oli 8mm. Kuvan kaavaa voi soveltaa minkä paksuiseen rimaan tahansa.







Kehikon ulkopuolen tarranauhaan kiinnittyy katon kangas. Sisäpuolelle kiinnitetään sivuverhot. Tässä tapauksessa leikkasin 3cm:n tarranauhan (karheampi puoli) keskeltä puoliksi ja kiinnitin sen liimamassalla rimakehikon ulko- ja sisäpinnoille aina  neljänä pätkänä. Tavallinen puuliima tai kuumaliima ei pidä tarranauhaa paikoillaan, joten suosittelen liimamassan käyttöä. Se on hajutonta, mutta tahmeaa, eli kannattaa käyttää ohuita suojahansikkaita sen käsittelyssä. Liimamassa saa kuivua yön yli.

Kattopyramidin kangas kiinnittyy kehikon ulkokehälle tarranauhalla.


Katos kiinnittyy kattoon viirin läpi kulkevan vahvan siiman avulla. Viirin vartena on käytetty mainosilmapallon vartta. Helmeen kiinnitetty kaksinkertainen siima pujotetaan viirin varren läpi. Siimasta tehdään toiseen päähän vahva lenksu, joka kiinnittyy katon koukkuun.







Viirin ompelin jämäkankaasta, jota jäi, kun jouduin vähän lyhentämään ostamiani valmisverhoja.








 
Verhot kiinnittyvät katokseen siten, että takareunaan tulee kankaan leveydestä 25cm, seuraavat 25cm laskostetaan sivun puolelle vekiksi. Seuraavat 50cm kulkee sivua pitkin, jonka jälkeen tehdään taas vastalaskos seuraavasta 25 cm:stä. Viimeinen 25 cm riittää etureunaan.  Sama toistuu toisen verhon kanssa kehikon toiselle puolelle. Laskokset on ommeltu paikoilleen, jolloin verhon leveydeksi laskoksineen jää 100cm, eli puolet kehikon piiristä. Verhon kiinnittävä tarranauhan nukkapuoli ommellaan koko leveydeltä verhon yläulkoreunaan. Irrotettavat verhot tekevät tuulettamisesta ja pesusta tarvittaessa helpompaa.

Kaiken kaikkiaan voisin sanoa, että ihan hetkessä katos ei valmistu, mutta mielestäni aina vähän omanlainen lopputulos on vaivan arvoista. Kustannuksetkin pysyvät kohtuudessa, jos pystyy hyödyntämään muuten kiertoon meneviä kankaita. Kysykää ihmeessä, jos jotain oleellista jäi vielä epäselväksi.


Iloa syksyiseen viikonloppuunne!


♥♥♥

VillaVaahtokarkki

























10 kommenttia: