Rautatieomenapuun juurelta lähtevän puron varrella...
... ison kiven juurella...
... on ollut kesän paras mansikkapaikka.
Sinne on pieni pyjamapukuinen seikkailija kesän aamuauringossa vaeltanut herkkupalojaan hakemaan. Tarkalla pinsettiotteella punainen kulta on sujautettu suukkuun. "Mam!"
Lammen ja muumimökin takana kasvavat Tytin tyrnit nyt kolmatta kesää (terveiset Tytille!). Tänä kesänä niiden kasvu on ollut niin runsasta, että ystävyydenpuutarhastamme lähti ensimmäiset tyrnin jakotaimetkin uuteen kotiin. (Ja Tytti tuu hakemaan taimia heti kun tarviit!)
Luonnon oloissa tyrni kasvaa karuilla saaristo- ja rannikkoalueilla kalkkipitoisessa maassa. Olen luonut tyrnille tonttimme takaosan happamaan metsämaahan suotuisat kasvuolosuhteet nakkelemalla kaikki talon perustusten räjäytystöistä jääneet pikkukivet juurialueelle katekankaan päälle, koska tyrni ei tykkää juuristoalueelle tunkeutuvasta muusta kasvillisuudesta. Lisäksi kalkitsin hyvin istutuskuoppiin ( yksi poika- ja kaksi tyttötyrniä 1.5 m välein) tulevan mullan, sekä heittelin kalkkia myös pensaiden ympärille, sillä tyrni pintajuurisena kasvina levittää juurensa melko laajalle alueelle.
Tänä kesänä tyrnit oikein villiintyivät tuottamaan satoa ilmeisesti sen seurauksena, että talvella kippasin takasta koivun tuhkat niiden tyvelle lumen päälle. Yli kuusi litraa marjoja kertyi. Viime kesänä taisi tulla kokonaiset kahdeksan marjaa.
Nyt on ollut vireillä tyrnimarjojen jalostaminen nautittavaan muotoon. Eräs epäonnistunut kokeilu oli tyrnin kuivattaminen. Aluksi homma näytti ihan onnistuvan, kun tyrnit olivat kuivuneet yön yli kiertoilmauunissa 80 asteessa. Lopputulema oli kuitenkin se, että näppäräsorminen pikkuprinsessamme oli käynyt vääntämässä jossakin välissä äidin huomaamatta uunin nupit kaakkoon, eikä aikaakaan, kun pellillinen tyrnejä muistutti enemmän paahdettuja kahvipapuja kuin kuivattuja tyrnejä. Kyllä harmitti! Otin homman uusiksi paremmalla menestyksellä seuraavana päivänä. Tein kuivista marjoista rouhetta, jota voi lisätä teelusikallisen vaikka jogurtin sekaan aamuisin, tai ehkä sitä voisi hyödyntää myös kasvonaamioon...
Tässä epäonnistunut jalostusmuoto. |
Eräs onnistunut tyrnin jalostusmuoto oli tyrnimoussekakun kokeileminen Elisabeth Johanssonin Marjat & marjaleivonnaiset -kirjasta. Sitä maistelimme viime sunnuntaina, kun juhlimme synttäreitäni sekä siskoni nelikymppisiä täällä meillä. Vanhettu on, joten eikun tyrnin c-vitamiinit vaan naamaan;).
Hyvää oli, mutta taidan vielä sittenkin kokeilla perinteisellä juustokakkuohjeellamme, joka on himpun verran helpompi tehdä. Tähän kakkuun nimittäin piti saada 1.5dl paseerattua tyrnisosetta. Eihän mulla mitään hienoja paseerausvempeleitä ole, joten jonkin aikaa puristelin tyrnejä illan hämärtyessä Ikean valkosipulipuristimella. Oli silti vaivan väärti, paitsi ei täällä vaivan määrää usein ruveta muutenkaan laskemaan... Pitäisiköhän sellainen paseerauskone silti hankkia - onko kellään kokemuksia?
Laitan sen arvontapostauksen sitten huomenissa, etten tule sotkeneeksi siihen muita höpinöitä...
Nyt toivottelen mitä parhainta viikonloppua kaikille. Minä jäin tänne kotiin isojen tyttöjen kanssa viettämään ompelupainoitteista viikonloppua, kun MrA lähti pienten kanssa mummolaan. Ikävä heitä heti tulee, mutta ihana on viettää välillä laatuaikaa tyttöjen (ja ihan ittenikin) kanssa. Halit ja suukot heille - toivottavasti matka meni hyvin!
XXX
VillaVaahtokarkki
Valtavan ihana ja inspiroiva postaus, kiitos tästä, paljon tuli ideoitavaa meidänkin pihaan, joka alkaa kuitenkin olemaan jo liian täynnä, tyrnä olisi tarkoitus istuttaa tuonna rajan taakse, täällä kun se menestyy oikein hyvin. Ihanat marjapaikat teillä ja muutenkin aivan ihana piha. Usein käyn täällä ihailemassa, vaan liian harvoin tulee kommentoitua, nyt selailen läpi sisäkuvia, meille on nimittäin tulossa isompi remontti ja kiva katsella toisten tekemiä ratkaisuja, oikein mukavaa viikonloppua.
VastaaPoistaKiitos Sarppu - ilman muuta tyrnin ja tyrskyn pihaan pitää saada vielä tyrniä mahtumaan;) Rajan takana sen on ihan hyvä olla niin ei valloita koko pihaa. En muuten kerinnytkään sun blogiin kurkkaamaan tyrni-inspiraatiota, vaikka luulen, että sieltäkin joku tyrniherkku löytyy...
PoistaInspiroivaa remontin suunnittelua sinne!
Hieno piha ja upea talo sinulla.
VastaaPoistaMonta hyvää ideaa sain mukavasta postauksestasi. Tyrniä täytyisi koeilla istuttaa, sillä on niin hieno marja. Sitä tuli nuorempana kerättyä paljon, kun mökki oli Luvian ulkosaarilla. Karhunvadelmakin on tehnyt hyvän sadon. Sekin olisi mielenkiintoinen kasvatettava.
Mukavaa viikonloppua toivottelee uusi lukijasi!
Kiitos Hanne - hyvin nuo tyrnit näyttävät ihan feikatuissa saaristo-olosuhteissakin kasvavan, eli kannattaa kokeilla. Tuo karhunvadelma tuntuu olevan helppo kasvatettava. Kasvoi siihen kohtaan heti itsekseen uusiksi, josta sen pergolan reunaan keväällä siirsin. Toinen lajike ei tee niin runsaasti juuriversoja. Lämpimällä ja aurinkoisella paikaalla ehtivät tuottaa satoa.
PoistaIlahdun aina, kun joku uusi lukija ilmoittautuu. Lämpimästi tervetuloa!
Jestas, mikä marjapaikka!
VastaaPoistaMeilläkin Pienin käy jos jonkinlaisia napostelemassa :)
Ja tuo kakku! Vau, varmaan herkkua :)
Kiitos La Petite Princesse - tuosta kuukausimansikasta on naposteltavaa riittänyt pikkusormille edelleen. Ja kakku oli kyllä herkkua... jos jalostan siitä oman version niin laitan tänne ohjeen:)
PoistaNämä sun puutarhapostaukset muuttuvat aina vaan herkummiksi. Ja tuo tyrnikakku on upea. Silmä lepää jälleen ja vesi nousee kielelle :). Päivitin itse vihdoin kuulumisia uuden perheenjäsenen myötä. Meillä kukkii nyt sisällä upeiden onnittelukimppujen myötä :).
VastaaPoistaKiitos Nainen Talossa - uutisia jo odottelinkin ja kävinkin jo vastavierailulla:) Mieletön kukkakimppumeri teillä olikin!
PoistaAinakin todella upean näköinen juustokakku! Sinulle olisi muuten haaste blogissani, ohjeet "Pönttö sekaisin" -postauksessa (vaikka muistin haastaa vasta seuraavassa :) )
VastaaPoistaKiitos Matkatar - tuun kurkkaamaan:) Ääks, muistinkin juuri, että jonkun toisen aikaisempi haaste on tainnut unohtua käydä katsomassa... pitääkin jäljittää, mikä se mahtoi olla. Kiitos kumminkin etukäteen!
PoistaHei! Vinkki tyrniin liittyen. Itse teen kaikenlaisia tyrnivaahtoja siten,että pikasesti hurautan tyrnit mössöksi sauvasekottimella ja sitten vaan paseeraan tämän tyrnimössön siivilän läpi ja tadaa: sileä tyrnisose on valmis käytettäväksi kakkuihin sun muihin. Ihana blogi sinulla! Ja täydellinen puutarha - talosta nyt puhumattakaan. T: Mervi
VastaaPoistaKiitos Mervi - nyt olen vallan unohtunut viestiin vastata.... Kiitos vinkistä tuon paseerauksen suhteen, testasin sitä nyt viikonloppuna. Lopun mäskin lisäsin luomurahkaan ja levitin siitä tujun vitamiininaamion illalla kasvoille ja keholle saunoessa - toimi!
Poista