maanantai 3. kesäkuuta 2013

Pergola


Viime viikolla tuli räpsittyä pergolasta läjä kuvia. Tässä niitä vähän joka suunnasta. Ehkä olisi voinut jo vähän karsiakin samantyyppisiä kuvakulmia. Vielä köynnösritilät puuttuvat pylväiden vierustoilta ja "kattopalkit" ovat lopullisesti kiinnittämättä. Lisäksi koko hökötys pitää maalata vielä toistamiseen. Pähkäilen vielä, laitetaanko tolppiin samanlaiset hatut kuin terassikaiteiden tolpissa, vai vain tasaiset vanerilevyt tolppien päiden suojaksi... Melko suoralinjainenhan tuo on, mutta jostain syystä tykkään siitä noin, koska köynnöskasvit tulevat pehmentämään vaikutelmaa. Tässäkin tasapainottelen linjakkuuden ja romanttisuuden välillä visioissani, koska yltiöromanttisuudesta minulle tulee helposti liian ähky olo.Melko massiivinenhan tuosta tuli --- ei pyytele itseään turhaan anteeksi. Sohvaryhmän lisäksi sinne tulee piiitkä ruokailupöytä sitten joskus, kun se saadaan tehtyä. Päässä on valmiina jo visio siitä...
Vielä kun saan tehtyä aidan puoleisen istutuspenkin valmiiksi, niin saa suojaavat köynnöskasvit kunnolla kasvamaan. Siirsin siitä pois pystykasvuiset mustaherukkapensaat ja samalla istutuspenkkin tuli hieman leveyttä lisää. Olin alunperin suunnitellut kasvattavani siihen puurunkoiset mustaherukat, mutta en uskaltanut/osannut tehdä niihin tarvittavia leikkauksia. Yhden köynnöstävän karhunvadelman penkkiin jo siirsin. Sekin oli ollut väliaikaisessa paikassa muumimökin vieressä. Vielä mietin, laittaako oikea viiniköynnös vai villiviiniä ja kärhöjä.


Juniori keksi, että pergolassa onkin hyvä motokrossirata, kun kiertää sohvaryhmää. Pikkuisen ollaan väännetty rautalangasta sitä, että pyörällä ei ajeta ilman kypärää...
Ja iiiiks...siellä se nyt menee melkein äidin Sinisade-köynnöksen versojen päältä.

Päätyyn istutin kolme valkokartiokuusta ja niiden väliin kaivoin rautatieomenapuun alta kaksi Fairy-maanpeittoruusua, jotka olivat puun alla kasvaneet epäsiistinnäköisesti kumman pystyssä harottaen. Päätyihin laitoin vielä jotain havua... olisko ollut tuivioita. Pitääpä lajike vielä tarkistaa, kun oli niin sinertäväsävyistä tuivioon verrattuna.


Neiti kesäheinä nauttii lueskellen ja juniori leikkii puron kanssa.Tänään kävin tyttöjen kanssa Hvitträskissä, joka on arkkitehtien Eliel Saarisen, Herman Geselliuksen ja Armas Lindgrenin suunnittelema upea kansallisromanttinen (jugend) kokonaisuus rakennuksineen ja puutarhoineen. Sinne palaamme varmasti tänä kesänä vielä moneen otteeseen, koska siellä on ihana uimaranta, eikä matkaakaan ole sinne kuin muutama kilometri. Kahvilakin on auki joka päivä. Olipa siellä myös arkkitehtimestarien suunnittelema pergola. Hekin mitä ilmeisemmin etsivät sitä romanttisuuden ja linjakkuuden tasapainoa... Tyylisuuntana jugend on ihan mun lemppareita juuri sen vuoksi, että luonnon materiaalit ja käsityön arvostus oli silloin korkealla. Vaivannäköä ei tässä miljöössä ole vältetty --- vaikka ovat tainneet suunnittelijaherrat keskittyä enemmän suunnittelemiseen ja kaivaneet kuvetta palkollisille...
 Ei taida meidän pergolaan tulla ihan tällaista säleikköä. Ihana hämyinen tunnelma.

Kovia kivistä rakentelijoita ollaan oltu, mutta jos oltais pergolaan näin mahtipontiset pylväät laitettu, niin voi olla, että rakennusvalvonnallakin olis ollut asiaan jo jotain sanomista.


Näkymät olivat henkeäsalpaavat. Meidänkin pergolasta taitaa olla näkymä omaan taloon päin paras:)
Puutarhakuulumisia lisää seuraavaksi. Kuvia sieltäkin on jonkin verran tullut räpsittyä.
Hyvää alkavaa viikkoa kaikille ja hemmotelkaahan itseänne ihanasta kesäauringosta nauttien!


xxx
VillaVaahtokarkki


21 kommenttia:

 1. Kaunista! Ihana tuo pergola ja nuo kivet <3. Minkä kokoinen tuo teidän pihanne on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu - Meidän koko tontti on tarkalleen ottaen 888m2. Koska talo piti sijoittaa lähelle katua, takapihaa jäi silti ihan mukavasti, vaikkei mistään hehtaaritontista olekaan nyt kyse.

   Poista
 2. No johan on komea pergola! Ihan mahtava:)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna:) Ollaan heti kyllä nautiskeltu siellä istumisesta: syöty jätskiä, pelattu tyttöjen kanssa korttia ja paistettu vohveleita. Koivu sopivasti varjostaa paahteisimpaan aikaan.

   Poista
 3. Vau, miten kaunis ja hyvin hoidettu piha teillä on!

  VastaaPoista
 4. Vautsi mikä pergola ja lampi! Onko tuo lampi ja puro työläs hoitaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa vasta nyt laitettiin se oikein kunnolla kuntoon. Tähän asti se on ollut liian vähällä huomiolla pari viimeistä kesää, kun oli aita ja kellarikerroksen projektit...Pääasiassa se on ollut lähes tyhjänä. Nyt pumpattiin uppopumpulla talven jälkeen vesi pois. Pesin allaskumin kevyesti painepesurilla. Korjattiin lammesta myös se moka, joka oli tehty, eli poistettiin roskia keräävät pikkukivet. Lisäksi sijoitettiin tämän kevään ikkunoiden pesettämiseen korvamerkityt rahat UV-suodatin pumppuun, joka pitää levän poissa (eli nyt ne taloon suunnittelemani miljoonat ikkunat on vaan pestävä kiltisti itse...). Nyt lampeen voidaan hankkia myös vaikka pari ahventa syömään hyttysen toukkia. Sammakko ja vesilisko ovat löytäneet sinne ihan oma-aloitteisesti. Vesi on ainakin toistaiseksi ihan kirkasta, kun uv-pumppu on ollut viikon verran päällä. Muuten vesi olisi levättynyt näillä helteillä jo tässä ajassa ja sitä joutuisi useammin tyhjentämään ja täyttämään. Purossa on pohjalla allassubstraattia, jonka huuhtelin nyt illalla puutarhan kasteluletkulla samalla kun olin muutenkin kasveja kastelemassa. Puron poukamiin oli nimittäin vähän kertynyt levää, koska vesi niissä selkeästi seisoo ja lämpenee. Altaan vesi ja kasteluvesi saadaan lammen vieressä olevasta kaivosta puutarhapumpulla. Loppukesästä osaan sitten paremmin kertoa, kuinka työläälle altaan hoitaminen tänä kesänä tuli.

   Poista
 5. Ihan mielettömän ihana pergola ja mikä lampi ja puro. Itse haluaisin kans joskus jonkinlaisen lammikon pihalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hilu - Kyllähän tuollainen lammikko tunnelmaa tuo, jos vähän jaksaa nähdä vaivaa. Varsinkin veden solina kauniin äänimaiseman. Uutta äänimaisemaa taitaa pian tuoda pojan ja miehen kauko-ohjattava pikavene;)

   Poista
 6. niin ihana piha!
  miten se vesi menee siitä lammesta? päätyyks vesi jotenkin kiertoon vai miten se menee?
  mukavaa kesää!
  ~M~

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Dagdrömmar - Pitäiskin tehdä varmaan ihan oma postaus tuosta puro/lammikosta... Vesi menee yksinkertaisimmillaan suihkulähdepumpulla (pitää olla riittävän tehokas) puron sivulla maan alle kaivettuun vesiletkuun, joka kuljettaa veden puron yläpäähän omenapuun juurelle. Nyt liitettiin se uv-suodatin vielä siihen väliin. Sama vesi siis kiertää tässä tapauksessa koko ajan puron ja lammen suljetussa systeemissä.

   Poista
 7. VOI ÄLY!!! Näyttää ihan vaahtokarkilta!! Nyt meen räjäyttämään meen pihan!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Bikke - pitääpä poiketa kattoo räjäytystyön tuloksia;)

   Poista
 8. Teille tuli kaunis pergola. Kiva tuo puro pihallanne! Edelleen kadehdin noita teidän pihan isoja kiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kukkaiselämää - meillä oli onni, että räjäytystöistä jäi silloin isoja kivenjärkäleitä (ja että tajusin jo silloin haluta säästää niitä), ja että eräs naapuri sopivasti joutui purkamaan oman kivipengerryksensä, josta kaikkein isoimmat kivet ovat. Takapihanpuoleisen taloyhtiön rakennusfirma taas tarvitsi täyttömaata ja naapuri oli diilannut heidän kanssaan niin, että matkalla tiputtavat isoimmat kivet meidän tontin laitaan. Kiviä oli lopulta juuri oikea määrä.

   Poista
 9. Tosi kaunis kokonaisuus tuo teidän piha. Lammet ja kaikki! Ja pergola on aivan ihana myös <3

  VastaaPoista
 10. KAUNISTA <3 ..Voi mikä ihanuus--koko Blogi siis..jäin heti koukkuun ;) nimim.Pergolasta myös unelmoiva,vain "rakentaja"puuttuu :D

  VastaaPoista
 11. Moikka!

  Kyselen tämän vanhan postauksen alta, että minkä kokoinen teidän pergola ja patio on? Todella kaunis kokonaisuus. Oon jo monta kertaa käynyt tätä ihastelemassa. Meillä suunnitellaan myös vastaavaa projektia tälle kesälle. Upotetaan palju patioon ja tehdään siihen myös 3.5m*3.5m pergola näkösuojaksi. Jotain kaunista köynnöstä olisi minullakin tarkoitus pergolan ympärille istuttaa.

  Keväisin terveisin Jonspe Eripurasten Rauhalasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jonspe ja pahoitteluni, että vastaus on viipynyt. Pergolan pation koko on 4.40m x 7.70m. Pylväät ovat kolmen metrin välein toisistaan ja jänneväli pylväissä on 4.0m, eli katon parrut ovat vähän pitempiä kuin normi 4.5m. "Parrut" katossa on kakkosvitosta. Aluksi hieman kauhistutti, että melkoinen tanssilavahan tuo on, mutta nyt ei enää ollenkaan. Mahtuupahan isompikin seurue juhlimaan :)

   Poista