torstai 16. elokuuta 2012

Ystävyyden puutarhan perustaminen ja pihan kolmas kesä


Menipäs tämä jutun jatkaminen hankalaksi... kävi niin kurjasti, että tietokoneelle oli ilmestynyt virus, joka oli ehtinyt tuhota tai sekoittaa suuren osan kovalevyllä olleista kuvista:( Jonkin verran MrA sai niistä palautettua. Kyllä rakennusaikaisia kuvia on tellennettu irralliselle kovalevylle, mutta mä en ole jaksanut vielä perehtyä miten sitä käytetään... No liikaa kuitenkin vastoinkäymistä näin aloittelevalle bloginkirjoittajalle, että tässähän meinaa ihan lamaantua. Tai no jos ei lamaantua, niin ainakin puuhata jotain muuta, ettei koneella jouda istuskelemaan. Vielä kirjoittelen takautuvasti puutarhan perustamisvaiheista. Tänne olen laittanut nyt siis sellaisia kuvia, joita satuin koneelta löytämään. Kaikkea mielenkiintoista tapahtuu myös nyt-hetkessä, mutta pihan perustamisen historiikin haluan kokonaisuudessaan kerrata itselleni muistoksi. Ensin kuitenkin joitakin kuvia siitä, miltä puutarha tällä hetkellä näyttää, lopussa on jotakin tämän kesän puuhista.


Tällä hetkellä polun kivipengerryksellä kukkii pallohortensia ja ukonhattuja (vai olivatko ne punahattuja? Nyt tuli oikosulku...) Takana olevassa "muumimökissä" katon räystäskoristeet ovat vielä miten sattuu, kun haluaisin vaihtaa ne Kannustalon pylväskoristelistasta tehtyihin, että ilme olisi vähän klassisempi.


Kesäkuussa samalla pengerryksellä kukkivat pionit. Myskimalvat kukkivat edelleen.


Maaritilta ja Ristolta saadut kärhöt kukkivat sunsaasti.


 
 Kärhö viihtyy hyvin omenapuun juurella.

Puna (ukon?)hatun takana kypsyy mummin nimikkopuun omenasato.


Pihamökin edessä ja lammen reunalla kukkivat jo viime syksynä istutetut `Dance ballerina dance`-iirikset. Iirikset tulivat suuremman kasvitilauksen mukana, jonka tein Puutarhakeskus Jaakkolasta.


Jalohortensioita olen hankkinut monia eri lajeja. Tämä kuva pensaasta, jossa oli kaikki mahdolliset lilan, vaaleanpunaisen ja vaaleansinisen sävyt samaan aikaan (ks. yllä oleva kollaasi). Lajiketta en juuri nyt muista.


Ennen kuin kukkaloistoa on päässyt ihailemaan, on muutama kivi kannettu ja jokunen tunti puutarhaa perustaessa vietetty. Olen suunnattomasti nauttinut prosessista, joka jatkuu edelleen. Ei ole tarvinnut miettiä lihaskunnon ylläpitoa tai mihin karistaa "kolmenkympin kierroksella" syntyneiden myötä tulleet raskauskilot. Kiviä kantaessa ja kivituhkaa lapioidessa ovat ihan itsestään hävinneet. Välillä on ollut sellainen flow päällä kukkapenkkejä tonkiessa, että olen ollut hyvin vaikeasti tavoitettavissa (sisko tätä valitteli, että siellä se hurahtaneena tonkii ruusupenkkiään...). Hetkittäin olen saanut "syvällisiä" oivalluksia, miltä Aadamista ja Eevasta on mahtanut tuntua puuhastella puutarhassaan. Jotenkin olen puutarhassa alkujuurillani. Eli palataanpa vielä siihen, mistä aloitimme. Kuvia ikävä kyllä oli koneella nyt todella vähän käytettävissä.

Muuton jälkeinen kesä 2010 toi mukanaan pihan raivauksen ja perustamisen. Olin ollut todella kiitollinen muuton jälkeisestä runsaslumisesta talvesta, ettei tarvinnut rakennusrojuja katsella. Loppukeväästä olin hahmotellut pihasuunnitelman paperille juniorin nukkuessa päiväuniaan. Erään tutun maisema-arkkitehdin kiinnostusta pihamme suunnitteluun olin aikaisemmin tiedustellut, mutta hän ei ehtinyt kiireiltään ottaa asiaa työn alle. Muita en jaksanutkaan asialla vaivata, kun omassa päässä oli alkanyt jo syntyä visioita pihan toteuttamisesta. Aloin siis keväällä 2010 leikkiä puutarhasuunnittelijaa juniorin nukkuessa pitkiä päiväuniaan. Mitään koulutustahan minulla ei aiheeseen ole, enkä kursseillekaan silloin kerinnyt. Ainoiksi eväiksi jäivät siis oma mielikuvitus ja muutama puutarha-aiheinen kirja. Asioita, joita piti ottaa huomioon suunnitelmaa tehdessä oli mm. se, että takapihan terassin eteen oli jätettävä 4m leveä kulkuväylä, jotta taloa pääsisi joskus vielä maalaamaan nosturilla. Muita toiveita oli luonnonmukaiseksi jätettävä alue, vesiaihe, kivipuutarha ja puro, pergola- ja oleskelualue, grillaus- ja loimutuspaikka, tilaa hyötytarhalle sekä peli- ja leikkialue. Eli ahneesti siis kaikki mahdollinen:) 

Mielikuvissani alkoi elää englantilaistyylinen rehevä ja luonnonmukainen huvilapuutarha, koska se mielestäni sopisi talon arkkitehtuuriin ja sisustuksen jatkeeksi. Tietenkin rakkaat suomalaisista puutarhoista tutut perinneperennat kuuluisivat myös puutarhaamme. Rakennusaikana olin halunnut säilyttää edes muutaman täysikasvuisen puun tontilla: kaksi mäntyä lähdekosteikon metsänurkassa sekä yhden koivun. Tyhjän puuttoman tasamaatontin, korkean talon ja korkean kivijalan yhdistelmä ei ajatuksena oikein kiehtonut, vaikka pohjanmaalla olen pääosan lapsuudestani viettänyt ja näky on sieltä päin sinänsä tuttu. Ehkäpä juuri siksi halusin saada pihaan edes jonkinlaista muotoa ja korkovaihtelua. Tonttia ympäröivä maasto on  kyllä vaihtelevan mäkistä ja takana oleviin taloihin nähden korkoeroa on jopa liikaa. Pengerryksen ja puron perustamista kesä 2010.
Tänä kesänä puro on näyttänyt jo tältä.  Maisemoinnin saa loppuun sitten kun puron ja pergolan välinen istutuskaistele on mahdollista viimeistellä pergolan valmistuttua.Koska tontti viettää taloon päin ja takaterassi on suhteellisen korkealla, suunnittelin takapihalle suurilla kivillä pengerrettävän alueen, joka alkaa neljän metrin päästä takaterassista. Siten piha näkyy myös korkealla terassilla istujille ja kaadot saatiin pihan takaosan suuntaan. Suuria kiviä olin säästänyt jonkin verran tontin räjäytystöistä ja yhden rekkalastillisen kiviä saimme hyvältä naapuriltamme, joka taas oli joutunut purkamaan kivillä tehdyn pengerryksen omalta tontin rajaltaan ja halusi päästä niistä eroon.


Viime kesän (2011) urakka oli suuritöinen aita. Huolellisesti tehtyine perustuksineen ja maalauksineen joku laskeskeli siihen kuluneen 300 miestyötuntia. Aita valmistui puoliksi pihasta kaadetuista puista. Kapeat rimat sahattiin leveämmistä puolittamalla ja ne käsiteltiin ensin oksakohdista oksalakalla ja sitten maalattiin. Maalausapua saimme erityisesti rakkaalta veljeltäni ja apeltani R:ltä. Kiitokset myös muille maalausapuna olleille erikseen nimiä mainitsematta! Tontin puista sahattujen tolppien (5x5 tuumaa) tyvet kyllästettiin venekyllästeellä, koska ne valettiin suoraan betonianturaan. Muuten tolpat maalattiin petroliöljymaalilla. Kuvassa aidantolpat vielä tasaamatta ja hatuttamatta. Tasaus on jo tehty, mutta hattujen askartelu odottaa vielä tekijäänsä. Lisäksi aidan etupihalle tuleva matala osa on vielä tekemättä, kun on vielä pähkäilty, miten sen saisi näyttämään edes jotenkin hyvältä massiivisten etuterassin portaiden edessä.

Tältä piha näytti heinäkuussä 2012. Pihan keskiosa odottaa pergolaa köynnöksineen. Kuva otettu parvekkeelta.


Etu- ja sivupihan kukkapenkkien reunakivet MrA laittoi paikoilleen viime kesänä. Luonnonkiviä saimme hakea eräältä räjäytystyömaalta. Kuvat alkukesältä 2012.Alkukesällä 2012  jalosyreeni Ludvig Späth ja jättilaukka kukkivat takapihalle kaartuvassa kukkapenkissä.

Tänä kesänä takapihan töitä on jatkettu. Poluille ja tulevan pergolan alueelle on levitetty kivituhkaa, jota MrAction on lapioinut ja kärrännyt eri paikkoihin 35tonnia. Juniori on töissä innokas apulainen.

Kiveyksen reunaan on tekeillä mukulakivikaistaleet. Kuvat kesä-heinäkuulta 2012.

Vielä muutama kuva tämän kesän askarteluista:


Mitä ikkunasta puuttuu?...


...no tietenkin ristikot. Juniori on varsinainen Puuha Pete, jolle on kahdessa vuodessa kasvanut ruuvimeisseli käteen ja jolta naulaaminen onnistuu leikiten. Vasara oli "kongkong", ennen kuin hän oppi puhumaan. Edelleenkin tekeminen menee kyllä puheen opettelun edelle. Innokkaasti hän oli apuna äidin ikkunaristikkonäpertelyissä.Ja valmista tuli:


6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Tytteli, ja hei voisitko muuten vielä uusia blogikutsusi, kun viime visiitillä en tajunnut kirjautua lukijaksesi, kun olin luullut jo aikaisemmin kirjautuneeni? Mielelläni blogiasi seuraisin...

   Poista
 2. No hyvä, ettet ihan lannistunut. Olenkin jo odotellut postaustasi. :)

  Puutarha näyttää niin tosi kauniilta! Suuret kivirajaukset tekevät huvilatunnelman. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuire, nyt kun pääsin taas vauhtiin niin taidan laittaa seuraavan postauksen jo pikapuoliin... ehkä jopa tänään:)

   Poista
 3. Olipa taasen kaunista silmänruokaa ja mielenkiintoista blogiasiaa.Aika lyhyessä ajassa- runsaan parin vuoden aikana puutarha on saanut omaleimaisenkauniin ilmeensä.Kukkasien , puiden ja pensaiden menestykseen vaikuttaa varmaan sekin, että olette koko perheenä innolla mukana, sinun johdollasi. Blogisi on todellista perhehistoriaa kodinrakentamisen alusta jatkuen muihin tapahtumiin ja asioihin vuosien myötä- -joten näin myöhäisiällä vanhanaikaisesti ajatellen tuntuisi mukavalta ajatus `painattaa` blogisi paperille niin nykyisille kuin tuleville perhesukupolvillenne? Elokuiset sunnuntaiterveiset !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos M-L. Olen ajatellutkin tulostaa juttuja paperiversioksi, mutta pitäisi saada ensin vain kunnollinen väritulostin. Sunnuntaiterveiset myöd teille!

   Poista