lauantai 10. elokuuta 2013

Kesän violetteja ja vitsaus

Alkukesästä etuterassin hortensia oli tämän näköinen.



 

Kesä on tehnyt tehtävänsä ja elokuun puolella istutus on muuttunut syksyn sävyihin. Muratit ovat venyneet pituutta ja uusia kukintoja on muodostamassa. Orvokitkin urheasti kurkistelevat lehvästön seasta. Mielenkiintoista nähdä, ehtivätkö hortensiat vielä uuteen kukkaan asti ja minkäväriseen sellaiseen.



Pieni syreenipuu `Palibin ` kukki kauniisti vaalean liloin kukin. Nyt sitä riivaa muuan vitsaus :(, josta postauksen lopussa lisää.


Etuterassin oikean puolen kukkapenkissä violettina on loistosalvia. Vieressä kukki aprikoosin värinen tarhakurjenmiekka `Beverly Sills` ensimmäistä kertaa. Tehokkaat vastavärit.





Polun oikealla puolella jalosyreenipenkissä odotin keväällä kovasti Moskovan kaunottaren ensimmäistä kukintaa ´Mme Lemoinen´ vieressä. Petyin pikkuisen ( tai aika paljonkin), koska puska paljastuikin toiseksi Ludvig Späthiksi. Ärsyttävä sukupuolen vaihdos. Mutta kaunis se silti on. Nyt niitä kasvaa sitten kaksi puskaa jalosyreenipenkissä. Pitänee ottaa yhteyttä taimistoon, josko asian saisi vielä korjattua...
Mme Lemoinen ja Späthin väliin olin kuopannut vähän mitern sattuu MrA:n Hollannista tuomat jättilaukat (allium), jotka uskollisesti taas ponnistivat korkeuksiin.









Toukokuun violettia/ lilaa olivat myös tarhakylmänkukat takapihalle vievän polun kaarteessa.



Polku johdattelee pergolalle ensimmäistä kertaa keväällä kukkineen `Lady Lavenderin `ohi. Ensimmäisessä kuvassa näkyy kukkien kaunis sävy parhaiten. Kukkien vanhetessa sävy haalenee.


´Lady Lavender`
 
Aika pienestä puskasta on siis vielä kyse.






Lammen reunassa sai ihailla siperiankurjenmiekka `Dance Ballerina Dancea` jo toistamiseen.








Pergolan viereen perustetun istutuspenkin reunalle jäivät mustaherukoiden pois siirtämisen jälkeen paanpeitekasvi Thymus `Pink Chintz` (Mikä tuo onkaan suomeksi?). Ehkäpä se leviää tuosta sopivasti ajan kanssa tyhjiin kohtiin, jotka jäivät siirretyn karhunvatukkaköynnöksen (Rubus Black Satin) sekä istuttamani viiniköynnös `Jubileinaja Novgorodan`ympärille. Lisäksi istutin penkkiin yhden säleikkövilliviinin. Pari daaliaa saivat myös penkistä vuokrapaikat kesän ajaksi, eli melkoiseksi sillisalaatiksi menee. Aika karulta pergolan köynnössäleiköt vielä vaikuttavat varsinkin tuossa alkukesästä otetussa kuvassa. Tänä kesänä ei ole ollut vielä puhettakaan, että niistä saisi varjoa pään päälle.  Ehkä näin syksyn tullen kuoppaan joukkoon vielä jonkun kärhön, jos löydän jonkun sopivan ohutjuurisen yksilön. Sille kohdalle kun ei pysty kovinkaan syvää kuoppaa kaivamaan. Lumikärhö voisi olla ihana.

 

Tietenkin kesän violettia oli vielä muumimökin kukkalaatikon orvokeissa. Nyt ne ovat enää muisto vain, kun helteet tekivät tehtävänsä loman aikana.


Ja sitten siihen kurjaakin kurjempaan vitsaukseen, joka koettelee pikku syreenipuuta, sekä tänään huomasin, että sen lisäksi myös muita syreenejä etupihan kukkapenkeissä. Sekä mirrinminttua, loistosalviaa ja myskimalvaa... nimittäin kukkapenkkiini on tehnyt invaasion inhottavat heinäsirkat! Ötökkäkammoiset älkää katsoko enempää...

Mistä lienee Madagaskarilta tänne pölähtäneet... lehden alapinnalla eri kehitysvaiheessa olevia yksilöitä.

Itse asiassa vitsaus taisi iskeä jo viime syksynä toisen puolen pikkusyreeniin, sillä se ei lähtenyt keväällä enää kasvuun. Jouduin katkaisemaan sen kokonaan pois. Luulin silloin, että asialla olisivat olleet vihannespunkit, koska puussa oli myös seittimäistä harsoa. Ehkä ne kuitenkin olivat näitä samoja sirkkoja...
Epäilen, että sirkat ovat peräisin läheisen kallion heinikosta, jonka aurinko ja helteet ovat pahasti kuivattaneet, ja jonka suunnasta yleensä tuulee juuri etupihan kukkapenkkien suuntaan. Muina kesinä sieltä on kuulunut elokuussa voimakas sirkkojen konsertti. Onko kellään mitään kikkakolmosta, millä noista vihulaisista pääsee eroon?  Loistosalviat ja mirrinmintut jo saksin muovipussiin ja syreenien pahimmin saastuneita lehtiä nypin pois sekä toluttelin noita kehitysvaiheessa olevia yksilöitä lehtien alapinnoilta...aaaargh! Mä en halua, että ne valtaa koko tontin. Kiitos jo kaikista neuvoista, jos teillä niitä on!
Ja sitten vielä voisin ottaa vastaan ehdotuksia, mitä istuttaisin kuolleen syreenipuun tilalle tuhon kukkapenkkiin. Kuva on otettu pohjoisen suunnasta. Kenties ikivihreä pallotuijapuu? Voisi olla kestävämpi varjossa kuin kukkivat lajikkeet, niin ihania kuin ne ovatkin...

Nyt kello on ties mitä, joten kai sitä on nukuttavakin. Hyvää yötä ja ihanaa viikonloppua!

XXX
VillaVaahtokarkki























9 kommenttia:

  1. Voi, olipa lumoavan kaunis violetti kukkarunsaus, silmä ja mieli lepää tuossa kauneudessa ! Puutarhastanne löytyy vaikka mitä koko ajan . . No, löytyy sirkkojakin -toivottavasti ongelmaan löytyy ratkaisu.Hyvää viikonloppua ja lämpöiset terveiset kaikille !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos M-L:) Lähetän terveiset ja samoin terveiset sinne päin. Nähdään pian!

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Upea tuo sisäänkäynti,tykkään kovasti. Oikein hyvää syksyn alkua. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tanja - tykkään itsekin kovasti tuosta sisäänkäynnistä, varsinkin noissa Kannnustalon pylväissä koristelistoineen on vaan sitä jotakin.
      Hyvää syksyn alkua sinnekin!

      Poista
  4. Kaunista kukkaloistoa! Minullakaan ei ole vastausta tuohon sirkkaongelmaan, mutta internetin syövereistä varmasti löytyy... toivottavasti ainakin!

    Miten olisi vaikka jasmike tuohon syreenin paikalle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nonna - vähän suunnittelin, että laittaisin ison pussin aina kasvien ympärille ja suihkuttaisin sisälle Raidia... mut pitää vielä perehtyä netin syövereihin samoin siihen, että kasvaisiko jasmike noin varjossa ja olisiko niitä pieniä yksilöitä. Tuossa jalosyreenipenkissä kasvaakin jo hovijasmike ja kameliajasmike, mutta ne on ainakin liian isoja täyskasvuisina.

      Poista
  5. Uskomattoman työn olet tehnyt kauniin puutarhasi loiston eteen!! niin kaunis ja satumainen!! En ole mikään hortonomi, mutta täällä on todella yleistä juuri tuollainen harsomainen tahmea seitti puiden ja pensaiden lehdillä, kukilla ja varsilla ja sitten saattaa olla sellaisia pieniä valkeita otoksia...muutaman kesän niiden kanssa telminyt kunnes sain ohjeet taimitarhalta...mikähän se olisi suomeksi...kilpikirva kai..? nyt on auttanut sellaiset ekologiset (syötäviin hedelmäpuihin) myrkkytikut mullan juureen ja niinkin näpsä konsti kuin muutamia samettikukkia sinne tänne, joten sitä ötökkää meillä ei ole näkynyt tänä vuonna vielä missään kasvissa tai kukassa...mutta tosiaan en tiedä onko se sama otus kuin teillä...voimia taistoon!! =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari - kiitos noista vinkeistä! Samettikukan olinkin täysin unohtanut. Niitä tosin ei varmaan enää saa näin loppukesästä mistään, mutta taidan ensi keväänä niitä kuopata useampaankin kukkapenkkiin. Ja noihin ekologisiin myrkkytikkuihin pitää kans tutustua.

      Poista