tiistai 2. lokakuuta 2012

Muumimökin kesäremppa ja puutarhan satoa


Pihassamme on huvimaja tai virallisesti leikkitupa, jos alkuperäisten piirustusten mukaan sitä haluaa nimittää. Vakiintuneemmin on kuitenkin käytössä nimitys muumimökki, koska mökki oli vaaleansinisenä edellisen kotimme pihassa. Rakennusajan mökin elementit makasivat tontillamme pari vuotta pressuilla peiteltyinä ja pitkään säilytysaikaan nähden ne olivat pysyneet yllättävän hyväkuntoisina. Kattopaloista tosin oli lähtenyt teipillä merkkaamani alkuperäisten paikkojen tunnistekoodit, joten ne jäivät hieman vinksalleen, koska mökin kokoamishetkellä ei ollut aikaa ruveta pelaamaan niillä palapeliä. Vaatii hieman enemmän aikaa ja pähkäilyä, että katon reunat saadaan taas samaan linjaan keskenään...


Pihamme "kohokohdat": muumimökki, pihakoivu ja pikkulampi.

Kesällä 2011 tytöt pitivät mökissä muutaman kerran vohvelibaaria ja nukkuivat siellä kavereineen pari viikkoa yhteen menoon, jolloin sinne ei juuri muuta mahtunutkaan kuin patjat lattialle. Kuluneena kesänä muumimökki toimi lasten askarteluverstaana, koska sateinen kesä ei inspiroinut sen enempiin sisusteluihin. Hieman mökin sisustaa kuitenkin remontoitiin viihtyisämmäksi. Suuremmat sisustelut tehdään sitten vasta ensi kesänä.

Ahkerat askartelijat työn touhussa.


"Vasarastani en luovu", tuumii juniori E.Rakennusaikana jouduimme reklamoimaan paljon valmiiksi maalattuja kattopaneeleja selkeiden pinta-, väri- ja ponttivirheiden vuoksi. Kannustalo hoiti osaltaan reklamaatiot moitteetta. Paneelien valmistaja tosin ei tullutkaan hakemaan reklamoitua tavaraa takaisin, joten säilytimme suuren määrän ylimääräistä paneelia keskeneräisessä kellarissamme viime talveen asti. Sen jälkeen käyttökelpoisimmat paneelit siirtyivät uusiokäyttöön mm. muumimökin seiniin.Tähän asti mökin sisäseinissä näkyi ulkopaneelin nurja puoli valkoiseksi maalattuna, joka sekin oli ihan ok.Tänä kesänä seinät saivat huolitellumman ilmeen maalatuista paneeleista. Lisäksi MrA rakensi mökkiin parven. Jotenkin mökki näyttää heti kodikkaammalta "pesältä", kun parvi muodostaa alakerralle matalamman katon, vaikkei mökkiä muuten sen kummemmin olekaan sisustettu. Maton on tyttö E kutonut käsityön kesäkurssilla rakennusaikana.Parvesta muodostuu "isojen" valtakunta, jonne pienillä ei ole vielä köysitikkaita pitkin asiaa.


  Ensi kesänä yritän saada katon reunalistat vaihdettua Kannustalon leveään koristelistaan, jolloin mökin ilme muuttuisi hieman klassisemmaksi. Toisena vaihtoehtona olisi tietysti tehdä oikein kunnon pitsireunukset timpurin taidonnäytteenä. Vanhat reunalistat ovat olleet omaan makuuni vain "ihan kivat".


Muumimökin vieressä on tuleva grillausalue, joka on tähän mennessä koostunut epämääräisestä kivikokoelmasta. Grillausalueen lopullinen muoto hautuu vielä päässäni... Kivien lämmössä innostui viime syksynä istutettu karhunvatukka tuottamaan jo runsaasti marjoja.


Veljeni ja morsiamensa kihlajaisia vietettiin syyskuun alussa meillä ja juhlapäivän kääntyessä iltaa kohden MrA rakenteli lohenloimutuspaikan grillausalueen kivien keskelle.


Loimutustulen lämmittämät kivet edesauttoivat karhunvatukoiden kypsymistä. Pensaan lehdetkin siinä tosin samalla kärventyivät.


Karhunvatukoita riitti jopa pakkaseen asti...


...sekä kihlajaispäivän Brita-kakun koristeiksi.Keväällä runsaasti kukkinut suklaakirsikka antoi tällaisen sadon. Kirsikat päätyivät nopeasti kastikkeen muodossa mutakakun ja vaniljajäätelön kera herkkusuiden vatsaan.Rautatieomenapuu tuotti tälle syksylle myös hyvän sadon hilloa ja paistoksia varten.

Kesäisiin tunnelmiin syksyn sateista huolimatta taas nämäkin muisteluni päättyivät... onneksi voi lukea joistakin blogeista jo joulun kaipuusta ja suunnata halutessaan ajatuksia myös eteenpäin. Seuraaville viikoille on tiedossa tiukkaa aikataulusuunnittelua, kun pitää ehtiä ommella neljälle isommalle tytölle sekä pikku prinsessalle morsiusneitojen mekot ennen kuun loppua. Nähtäväksi jää, mitä tänne blogiin ehdin työn touhussa kuvata ja kirjoittaa...


Alkuviikon terveisin

VillaVaahtokarkki
14 kommenttia:

 1. onpa hieno mökki. parvesta tulee varmaankin suosittu. itsellä on haaveena lapsille mökkiä, ehkäpä sit ensi kesän projekteja.
  teillä mökin väri on kaunis. ei ollenkaan muumimainen;)
  ihanaa kun omalla pihalla kasvaa noin paljon marjoja ja hedelmiä. kakku näyttää herkulliselta, nam.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Trådar och Trams! Yllättävän hyvin satoa jo saatiin, vaikkei kasvit niin kovin kauaa ole pihalla vielä kasvaneet. Pölyttäjille on hyvin pesiä pengerrysten kivien koloissa:) Toivon ensi kesälle kauniimpia ilmoja, että saisi mökin vielä sisustettua ja kunnolla käyttöön --- parvella taatusti ensi kesänä nukutaan. Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 2. Tuo teidän pihamökkinne on silkkaa ihanuutta! Ja koko kokonaisuus, mökki ympäristöineen....ahh!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jaana...juu tää on tämmöinen puuhamaa, josta tekeminen ei heti pääse loppumaan:) Aurinkoista viikon jatkoa sinulle!

   Poista
 3. Kakku on tosi kaunis! Kiva nähdä lisää kuvia muumitalosta, se on ihana! Meidän pomppisvaatteet olivat myös oikein kivat.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Tuire, talven aikana varmaan värkkäillään tyttöjen kanssa jo joitakin juttuja muumimökin sisälle, että saadaan se sitten ensi kesänä heti kunnolla käyttöön ja räpsittyä lisää kuvia. Hyvä, että pomppikset sopi, täällä ovat olleet heti kovassa käytössä:)

  VastaaPoista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos Pieni Lintu, mukava kun puolestasi löysit tänne. Tervetuloa!

   Poista
 6. Löytyipäs täältä ihastuttava blogi :) Jostain syystä en päässyt kirjautumaan lukijaksesi, mutta yritän löytää tänne toiste klikkailemaan...
  Haleja SisustEllenistä♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos SisustEllen! Tulenpa kurkkaamaan myös sinun blogiisi:)

   Poista
 7. Upeaa, kerrassaan upeaa! Vesi herahti kielellä postauksen loppupäässä olleiden loimulohi- ja karhunvatukkakuvien ansioista ;)

  Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Sally, just kävin kurkkaamassa sun tämän illan leipomuskuvia ja kommentoin melkein samoin:) Mukavaa viikonjatkoa!

   Poista
 8. Voi kun hurjasti kauniita kuvia!!! Jään seurailemaan!
  Upea muumimökki! Aivan unelma! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aino-Kaisa ja tervetuloa seurailemaan! Poikkeanpa pikimmiten sinunkin blogiisi:)

   Poista