sunnuntai 2. syyskuuta 2012

DIY-risainia: takkasetti


Rakennushankkeen alussa keväällä 2007 minulla oli mahdollisuus osallistua oman työni ohessa koulutukseen, johon liittyi muotoilu- ja metallityökurssi. Tehtävänä oli suunnitella kodin käyttöesine. Sen enempää minulla sitten ei olekaan sisustus- tai muotoilualan koulutusta. Tartuin haasteeseen suunnittelemalla takkasetin tulevaan kotiimme kierrätysmetallista. Metallisorvin äärellä tuli vietettyä jokunen tunti. Samoin opettelin hiomaan kiviä, hitsausta, kovajuotosta, takomista ja muita metallintyöstömenetelmiä. Takkasetti sopii hyvin uuteen kotiin ja tuli tarpeeseen. Pölyt ja noet tosin olisi voinut pinnoilta sentään kuvia varten kiillottaa, mutta nyt ei sen kummemmin kuvausta lavastettu. Näkeepähän, että on ollut käytössä.Takkavälineet riippuvat taivutetussa metallilevyssä, joka on kierrätysrosteria.

Outokummun tehtaan jämäpaloista sain sorvata alumiiniset kädensijat. Sorvasin kädensijojen päihin myös kolot kivien istuttamista varten. Kiviksi hioin ruusukvartsin, lapiksen ja jaspiksen. Kädensijat kiinnittyvät kierteillä metallitangosta tehtyihin varsiin.
Hiilihangon kärkien väli ei saa olla liian suuri, ettei hiilenpalat pääse karkuun. Lapion taivutukset oli helppo tehdä mitoitukseltaan sopivan alasimen ympärille kevyesti nakuttelemalla. "Lana" tai miksi tuota yhtä välinettä nimittäisi, muuntuu tarvittaessa harjaksi, jonka kiinnitystä varten on valmiina reiät.Perheen pienimmät köllöttelevät jo syksyn tunnelmissa takan edessä olevalla tilkkutäkillä, jonka ompelin vanhimmalle tytölle kehdon päiväpeitoksi. Mitään muutä syksyistä kotiimme ei ole vielä hiipinytkään kuin tämä pikkusiili peittoineen:)


Alkusyksyn tunnelmallista sunnuntaita 
teille kaikille toivotellen

VillaVaahtokarkki


2 kommenttia:

  1. Hieno työ tuo takkasetti upotettuine kivineen!
    Ihanat syysköllötykset teillä. :) Meilläkin ollaan vielä kesätunnelmissa. Nähdään pian! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Tuire ja etenkin tästä päivästä:) Voimia työviikkoon!

    VastaaPoista