perjantai 8. maaliskuuta 2013

Eteinen osa II

Aurinkoa perjantaihin, ihanaa naistenpäivää, pitsaperjantaita jne...  ja tervetuloa uudet lukijat! Edellisellä kerralla kuvailin portaikkoa ja pääeteistä, nyt käydään peremmälle "arkieteiseen", johon johtaa oveton aukko pääeteisestä. 
 Olisin halunnut tuohon oviaukkoon sellaisen seinän sisään menevän maitolasillisen liukuoven,  mutta se ei ollutkaan teknisesti mahdollista, koska lattiavalun yhteydessä sattui pieni kämmi, nimittäin lattialämmityksen jakotukkiputket tulivatkin puoliksi seinälinjan sisään... edellisessä postauksessa olikin jo kuva jakotukista, joka on tuon paneloidun lampputason sisällä. No, meneehän se noinkin, mutta tuo arkieteinen on tähän asti ollut paikka, jolla on kummallinen taipumus kerätä kaikki ne tavarat, joilla ei ole vielä lopullista paikkaa. Ehkä tuohon oviaukkoon voisi laittaa vaikka verhon, koska yleensä näkymä tasolle on huomattavasti akisempi kuin nyt;) Otin eteisen perusteellisen siivousurakan alle, ja vielä olisi siellä muutakin fiksattavaa... eli nämä ovat vasta pahimman raivauksen jälkeisiä `ennen urakkaa` -kuvia.

Tila toimii hyvänä apukeittiönä juhlien aikaan. Tarvittaessa sen voisi muuttaa kodinhoitotilaksi (kaapiston takana pesukonevaraus) tai vaikka sauna- ja pesuhuonetilaksi (jos esim. vanhana asutellaan vain yhtä kerrosta), koska lattia on vesieristetty. Kaikki tilan kalusteet ja sisustus ovat oikeastaan mattoja ja lamppua myöten Ikeasta. Vain laskosverhon kangas  L. Ashleyn. Laskeskelin, että Ikean kalusteilla saimme paljon järkevämmät vetolaatikkosysteemit edullisemmin, kuin jos olisimme ottaneet keittiötoimittajaltamme tavallisia epäkäytännöllisiä pöytäkaappeja hyllyillä ja sileillä lastulevyisillä perusovilla. Kokopuisia kalusteita emme olisi koko taloon pystyneet hintansa puolesta hankkimaan, niin ihania kuin ne olisivatkin olleet.
Maalatun tai pinnoitetun lastulevyn (hienommin sanottuna kalustelevyn) kohdalla on oikeastaan ihan sama mistä firmasta sen ottaa, koska samoilta tehtailta ne loppujen lopuksi tulee. Toki Ikean kalusteissa oli  kokoamisen vaiva, mutta olen ollut päätökseen erittäin tyytyväinen. Niitä voi koota paketti kerrallaan omassa tahdissaan, eikä asentamattomien osien säilytys vie tilaa.  Asennusvaiheessa kannattaa keittiövalmistajien tapaan käyttää kalusterunkojen saumoihin liimaa. Laatikkomekanismeissa on 25 vuoden takuu, mihin moni muu keittiötoimittaja ei pysty.


Vasemman reunan laatikoissa kausiasusteita. Käytössä olevat asusteet säilytetään pääeteisen liukuovikaapiston korilaatikostoissa. Keskellä olevissa neljässä korkeammassa laatikossa ovat talvisin lasten luistimet ja kypärät, kesällä pyöräilyvarusteet. Altaan alla olevassa vetokaapissa on astiat keräyslasille, pulloille ja paperille/pahville. Ylälaatikot kätkevät sisäänsä kaikenlaista miljoonasälää.

Arkieteisestä on ollut vielä sellainen fiilis, ettei sitä ole sisustuksen puolesta ihan loppuun asti jaksanut miettiä ja viimeistellä. Jokin pieni penkki voisi olla paikallaan seinälle läiskäistyn avonaulakon alle, mutta tilassa säilytettävät tuplavaunut vievät siltä vielä paikan. 

Kaksi metriä leveään tilaan mahtui juuri sopivasti Ikean korkea liukuovikaappi, jonka sisällä säilytetään kausi- ja harrastusvaatteita sekä laukkuja. Valkoinen kaappi on kengille. Rottinkikorissa kaapin päällä on kausikenkiä.



Kollaasikuvasta näette, minkälaista jälkeä tammiseen tasoon on tullut kastuneesta muovipussista. Olin hakemassa jo hiomakonetta esiin, kunnes päätin kokeilla vielä taikasientä --- ja lähtihän väri! Samoin lähti myös tason pintakiilto :(. Tasojen keltaisuuden poistamiseen pitäisi keksiä jotain. Ajattelin ensi alkuun testata, miten vaalea pigmentti toimisi yhdessä hartsipitoisen ja hyvin vettä sietävän Danish Oilin kanssa, jolla taso on käsitelty... pitää jostain vain hankkia sitä pigmenttijauhetta ja kokeilla ensin johonkin koekappaleeseen. Toivottavasti onnistuisi, koska en millään jaksaisi hioa kaikkia Danish Oil -kerroksia pois jonkun muun käsittelyaineen alta...

Hanan takaa on puuttunut edelleen välitilalaatat. Muuten keskeneräisyyttä ei ehkä edes huomaisi, mutta kun tuohon seinään on jäänyt yksi käyttämätön sähkörasian putki... Laattamalli on samanlainen kuin mihin niin monessa blogissa olen törmännyt, joten olen alkanut epäröidä asentaisinko niitä vai en. Sopisiko sittenkin joku muu paremmin? Mulle iskee helpommin sellainen "jotain muuta pitäis keksiä" -hinku kuin "tollanen on pakko saada" -tauti, jos näen jonkun jutun toistuvan monessa paikassa. Toisaalta tiedän, että ei noita samoja laattoja todellisuudessa niin monessa kodissa ole, koska blogit ja sisustuslehdet edustavat verrattain pientä otosta normikodeista. Nuo laatat olisi pitänyt saada siis jo ajat sitten seinään ennen kuin blogeissa rupesin seikkailemaan, niin en tällaisestakaan olisi keksinyt kehitellä ongelmaa itselleni... Tykkään niistä toki edelleen, mutta sopivatko ne tuohon?
Koskapa ne eivät vieläkään ole asennettuna, pääsette kertomaan mielipiteenne asiasta: laitanko laatat vai pitäisikö tilata lasit, ja laittaa niiden alle tapetti niin kuin keittiössämme on? Jos laitan laatat, aloitanko laatoituksen oven karmilistasta vai vasta pöytälevyn reunasta? Tarkoituksenani olisi käyttää tiililadontaa. Tällaisiin pähkäilyihin on kiva kysyä myös teidän näkemyksiä! Kiitos jo etukäteen:)


XXX

VillaVaahtokarkki


P.S. Sain muuten postista joitakin viikkoja sitten Talo&Koti -lehden pienen lukijakilpailupalkinnon. Ikinä ennen en mihinkään kilpailuun ole osallistunut, mutta tällä kertaa olisi voinut voittaa niin ihanan kahviautomaatin, että viimetingassa lähetin lehteen kuvan pojan automatosta säilytysideana. Ja yrittänyttä ei sentään ihan laitettu, koska posti toi tullessaan palkinnoksi julkaistusta kuvasta ihanan ohjekirjan suklaaleivoksista ja jälkiruoista. Säilytyksen `Grand idea` jäi sinne lähettämättä, kun en kerinnyt saada sitä valmiiksi... pitää miettiä, koska sen täällä paljastan;)

16 kommenttia:

  1. Huomasinkin heti tuota ko. lehteä selaillessa, että nyt on kyllä tutun näköinen säilytyspussukka ;) Onnittelut palkinnosta, upea keksintö se pussukka olikin!! Arkieteinen näyttää tosi toimivalta ja erityisesti kateellisena ihailen noita "krääsä"laatikoita! Tuollainen tavara on niiiin näppärä säilyttää lokerollisissa laatikoissa että! Meidänkin pitäisi tässä kevään aikana vähän muuttaa kodari niin, että siitä tulisi enemmän arkieteistyyppinen. Tarkoitus saada lasten ulkovaatteille ja erityisesti vaunuille säilytyspaikka. Kivaa tulevaa viikonloppua!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna G! Nuo krääsälaatikot on kyllä tarpeelliset. Mikä siinä onkin, että sellaista epämääräistä ihan tarpeellistakin pikkusälää vain on, vaikka siitä kuinka yrittää päästä eroon... Iloa uuteen viikkoon!

      Poista
  2. Heipparallaa!
    Kauniilta näyttää teidän arkieteisessä!
    Olipas muuten hauska lukea tämä postaus. Melkein kuin omia ajatuksiani : ) Aivan samoin olen harmitellut, että kun ei tullut laitettua sitä seinän sisään menevää liukuovea - meillä se olisi mahdollista tehdä nyt vielä jälkikäteen, mutta jaksaako ryhtyä kun muutakin puuhaa riittää... Niin ja totta myös tuo, että arkieteinen toimii hyvänä aputilana juhlien aikaan.

    Meillä muuten nuo samat ovet arkieteisessä ja laattaakin löytyy vessan seinästä : ) Laita vaan laatat tuohon välitilaan, mun mielestä sopivat mainiosti. Mutta ymmärrän hyvin tuon kuvailemasi tunteen, kun jotain tavaraa alkaa liikaa näkyä blogeissa. Tuntuu jotenkin, että se yksilöllisyys siitä tuotteesta katoaa...

    Yritän tässä lähiaikoina laittaa kuvia meidänkin arkieteisestä, niin niissä kuvissa näkyisi sitten se vessan laatan tiililadonta.

    Mukavaa perjantain jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi! Tulen vielä kurkkaamaan teidän arkieteistä, kun saat kuvat otettua. Vielä en päässyt noita laattoja kiinnittämään, kun me ollaan vihdoinkin asennettu sitä meidän parvekkeella lojunutta kylpyammetta!:) Mukavaa uutta viikkoa teille!

      Poista
  3. Onnittelut kirjapalkinnosta! Se matto on tosi hyvä idea ja varmasti vaati aikaa ja vaivaa!

    Mukavaa naistenpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Micu! Matto oli tosiaan aika työläs tehdä, mutta eipä ole toistaiseksi vielä samanlaista tullut vastaan:) Iloa uuteen viikkoon!

      Poista
  4. Kyseistä laattaa on tulossa meilläkin keittiön välitilaan. Päätetty jo vuosi sitten, joten tuskin enää muuttuu. Kuitenkin nätti ja yksinkertainen laatta, pienellä jujulla. mielipide asiat on sitte mielipiteitä. mun mielestä kyllä sopisi tuo laatta, mutta minähän en sitä teillä katsele. ;D

    Ladonta varmaan sopis lähtemään siitä tason reunasta, näin äkki katsomalla. :)
    Teillä on kaunis koti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Catherine! Kaunis ja ajaton tuo laatta on. Saas nähdä miten tuon laatoituksen reunen laitan, mutta kiitos näkemyksestäsi. Mietin, että jos reunan laittaisi listasta asti, niin silloin pitäisi ainakin tuo laatoituksen alle jäävä seinäkaistale maalata valkoiseksi. Mukavaa viikkoa!

      Poista
  5. Heipsan,

    Tykkään kyllä tuosta laatasta, meillä on sitä samaa korkeakiiltoisena keittiössä ja nimenomaan tiililadontana:). Itse laittaisin laatan lähtemään tason reunasta.

    Täti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Muratin alla näkemyksestäsi:) Mukavaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  6. Mun mielestä nuo laatat sopisivat tuohon hyvin! Ja se, mistä reuna lähtee, on varmaan makuasia...

    Mukavaa sunnuntaita ja ehkä nähdään parin viikon päästä myyjäisissä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nonna! Pitää tosiaan laittaa myyjäispäivä kalenteriin, ehkä päästään paikalle;) Mukavaa alkavaa viikkoa!

      Poista
  7. Hei Villa Vaahtokarkki!
    Teidän arkieteinen muistuttaa paljon meidän kodinhoitohuonetta. Meillä taitaa olla samalainen maku ja tyyli. Meillä on kodarissa myös samat Ikean kalusteet ja ovimallikin. Vetimet on erilaiset, tilasin itse ne Engannista. Rosteriallas ja tammitasokin on samanlaiset. Ja teidän hana löytyy meidän keittiöstä! :) Meillä on tuota fasettireunaista laattaa vanhempien kylpyhuoneessa isompana ja pienempänä keittiön liesiseinällä. Jopa naulakkokin on samanlainen kuin meillä! :) Ihanat nuo Laura Ashleyn verhot! Ja laatikot on superkätevät! Itse käytän tuota taikasientä myös ja viimeksi erehdyin kokeilemaan maalatulle seinälle - järjet lähti mutta myös kiilto! :( Niin ja kysymykseesi... meillä ei kodarissa ole välitilanlaattaa lainkaan vain lujamaali ja vesieriste - toimii niinkin! :) Itse myös löysin laatan aikoja sitten ja huomasin että kohta niitä oli jokapaikassa. Pidin silti pääni koska meidän tutuilla ei kellään ollut kyseistä laattaa enkä ollut missään kyläillytkään missä olisi ollut! Onnea pohdintaan! :) T. Sanna

    VastaaPoista
  8. Kiitos Sanna! Noita laattoja taitaa olla mullakin vain parilla blogiystävällä, mutta muilla lähipiirissä ei niitä ole. Eli seinään vaan:) Ja ehkä toi tila nyt on vain sellainen, että jos kerran kaikki on Ikeasta, niin on selvä, että vastaavia juttuja muuallakin näkee... eli ei arkieteisen tuon persoonallisempi tarvitsekaan olla. Persoonallisen sotkuinen se sitten helposti onkin;) Mukavaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
  9. Piti ihan tulla vastavierailulle :)
    Ihana blogi sinulla! Jään varmasti seuraamaan!

    VastaaPoista
  10. Kiitos La Petite Prncesse! Mukava jos viihdyit --- tervetuloa!

    VastaaPoista