lauantai 23. helmikuuta 2013

Portaat ja eteinen


 Hiihtolomasta tuli myös blogiloma, kun reissussa nettiyhteydet eivät ole pelanneet aivan toivotulla tavalla. Kirjoittelen taas vähän sisustusjuttua ja toivotan teidät tervetulleiksi eteiseen ja portaikkoon.

Lähden liikkeelle pääeteisen näkymästä olohuoneesta viistosti eteiseen. Vierasnaulakossa" arjen perussettiä, eli läjä omia takkeja ja haalareita. Takana oviaukosta näkyy "arkieteinen" tai apukeittiö, jonka ovi vie autokatokseen. Tuohon tilaan voisi tarvittaessa siirtää kodinhoitohuoneen tai rakentaa sauna- ja pesutilat, jos elämäntilanne niin vaatisi, koska tila on vesieristetty. Eteinen ja portaikko olivat haastavimpia suunnittelun kannalta, koska talon pohjapinta-ala on varsin kompakti ja portaikkoon kuluu useampi neliö, kun kerroksia on talossa kolme. Yhdessä kerroksessa meillä on huoneistoalaa noin 80 m2, koko talossa muistaakseni 243m2.
Olin omissa piirustuksissani sijoittanut portaikon alunperin tuonne taka-alalla näkyvän keinutuolin kohtaan. Sen verran amatööri kuitenkin olin hahmottamaan tilan kokoa, että oli hyvä, kun Kannustalon myyjä Petri Noponen ammattilaisena sanoi olohuoneen jäävän silloin aivan liian pieneksi, jos portaikko tulisi siihen. Hän osasi sijoittaa portaikon paremmin heti ulko-ovesta tultaessa oikealle, jolloin vältyttäisiin hukkaneliöiltä. Toki sen myötä tuli muutamia muita sisustuksellisia haasteita, jotka näkyvät yllä olevasta kuvasta. Kuva on otettu suoraan siitä kohtaa, kun ollaan tultu pääovesta sisään. Arkkitehdin piirustuksiin oli merkitty kuvan keskellä näkyvästä tolpasta kiinteä kantava seinä oikealle päin. Sen verran sovelsimme tässä kohtaa, että suunnittelin portaisiin lasikaiteet ja kantavan seinän sijaan välipohjaan laitettiin kantava palkki, joka saa tukensa portaikkoon muuratusta keskitolpasta. Muuten tulisi vaikutelma, että ovesta käveltäisiin suoraan seinää päin. En halunnut perinteisiä kaidepinnoja, koska näkymästä olisi tullut liian häkkimäinen. Mielestäni suoralinjaisempi ja pelkistetympi kokonaisuus sopii tällaiseen kaupunkihuvilaan. Lasikaiteet kellariin vievän porrasaukon ympärillä säilyttävät edes jotenkin tilantunnun. Lasien kiinnitysklipsut tosin vielä omaan silmään häiritsevät, koska laseihin on ollut tarkoitus lisätä vielä erilliset valkoiset kehykset sitten joskus... ehkä...

 Portaisiin suunnittelin lasiset "potkulaudat", että tilan valoisuus säilyisi umpiportaista huolimatta. Luonnonvaloa kulkeutuu nyt myös kellarikerrokseen. Itse portaat tulivat lasiurineen Hoviportaasta valmiiksi asennettuna, mutta karkaistujen potkulasien mittaaminen, tilaaminen ja asentaminen jäi meille itselle. Kaideosuuksien suunnittelu ja toteutus ovat myös omaa käsialaamme. 
Suoraan pääoven yläpuolella porrasaukko on auki yläkerran kattoon asti.

 
Eteisessä keittiöön johtavalla käytäväosuudella on valelipasto, jonka sisään todellisuudessa kätkeytyy lattialämmityksen jakotukki.

Myös eteisessä jakotukki on koteloitu kattopaneelien pätkillä pieneksi tasoksi.
Eteisen peiliksi hankin Ikeasta peilin, joka oli sopivan kokoinen ja hintainen, mutta makuuni ehkä pikkuisen liian krumeluuri hopeisine kehyksineen tuon tapetin ja eteisen kristallikruunun kanssa. Halusin silti jonkin peilin, ja jos nuo asiat alkavat liikaa häiritä (mitä tuskin kumminkaan tapahtuu, kun homma ei kuitenkaan ole kovinkaan vakavaa...) tuon peilin kehyksen voi vaikka kitata sileäksi ja maalata. Hain alunperin valkoista sileäreunaista peiliä, joka tasapainottaisi tapetin romanttisia koukeroita. Peili pitäisi olla myös viitisen senttiä alempana. Istuimena peilin alla on ollut milloin mikäkin tuoli, mutta etsinnässä olisi sopivan klassinen penkki. En halua tilasta liian romanttista. Jossakin lehdessä näin ihanan, muistaakseni Eliel Saarisen suunnitteleman uudistuotantona valmistettavan penkin, joka voisi olla sopiva, mutta jota en ole mistään löytänyt. En huomannut ottaa edes lehtiartikkelia talteen, eli jos joku teistä tietää kuka sellaisia penkkejä valmistaa, olisin tiedoista kiitollinen.

Loppuun vielä olohuoneen puolelta kuva ystävänpäivän jo keväisistä tunnelmista.
 Leppoisaa lauantaita teille kaikille!

XXX

VillaVaahtokarkki


20 kommenttia:

 1. Voi, miten kaunista! Pidän juuri tuollaisesta vihreästä, mitä teillä näkyy olevan. Olet onnentyttö, kun saat asua tuollaisessa talossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos My life:) Tässä talossa on kyllä hyvä ja onnellinen olla, eikä mieli haikaile minkään muun perään. Jos vielä rakennetaan toisen kerran, niin sitten ehkä joskus omille lapsille.

   Poista
 2. Jännä idea nuo lasiportaat, ei olleenkaan hullumpaa :). Ihanan valoisa ja tilavanoloinen eteinen teillä.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija! Näitä "jänniä" ideoita riittää, kun pääni on alkanut tuottaa jotain mm. hiljattain saadun suuren keittiön pöydän tilalle, joka on arkikäytössä osoittautunut kuitenkin hiukan leveäksi siihen tilaan, jossa se on. Lasikaiteista sain juuri inspiraation uuteen pöytään, joka on ehkä kuitenkin pakko toteuttaa...kääks kun nää ideat pitää kotiäidin täystyöllistettynä;)

   Poista
 3. Tyylikästä! Tykkään ;)

  Blogiloma on joskus ihan paikallaan. Vois olla mullekin ;)

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sally! Sä olet niin ihanan ahkera postailija, et tällainen verkkaisempi tapaus saa lukea sultakin aina useamman postauksen kerralla, eikä ehdi kaikkeen edes kommentoimaan;) Mukavaa viikkoa, taitaa alkaa hiihtolomat siellä suunnassa!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos Tuire! Hyvin sopiva luonnehdinta tuo kepeä;)Mukavaa uutta viikkoa teille!

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos marsipaanipossu! Valoisuutta mietin talosuunnitelmissa paljon --- olen niin valon lapsi, että suorastaan elän ja hengitän sitä. Siksi onkin nyt paljon pestävää ikkuna- ja lasipintaa ;) Ihanaa viikkoa sinne!

   Poista
 6. Tosi valoisaa ja harkittua. Kiva katsella tuollaisia rappukuvia, kun emillä on rapunvaihto edessä, saa hiukan vikkiä ja erilaisia vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sarppu! Ainakin Hoviportaissa oltiin valmiita kuuntelemaan omia ideoita ja tuntuivat hyvin pääsevän kärrylle siitä, miten nuo lasien urat kannattaisi tehdä. Pitääpä laittaa sinnekin mailia kuvien kera, niin näkevät minkälainen lopputuloksesta tuli. Mukavaa uutta viikkoa!

   Poista
 7. Uuh! Ihanaa! Miten valoisaa, selkeää ja tilavaa :) ( Mahdankohan sittenkään kehdata laittaa kuvia meidän pikkiriikkisestä eteisestä tämän jälkeen, hih ;)

  Ps: Kiva idea tuo kotelointi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Iida Emilia! Jokainen eteinen on yksilöllinen koostaan riippumatta. Epäilemättä kehtaat teidän eteisen esitellä;)

   Poista
 8. Voi vitsit miten ihania kuvia! Raikkaita ja valoisia :)

  VastaaPoista
 9. Kotinne on niin kaunis...meidän Espoon talossamme myös lasit kaiteiden alla, minusta hyvä ja moderni vaihtoehto. Portaissa olevat lasiset potkulaudat loistoidea. Jään seuraamaan kauniita sisustuspäivityksiäsi.
  Xx

  VastaaPoista
 10. Kiitos Päivi! Mulla on ollut mielessä viimeaikoina kysyä jotain sinulta, josta taidan laittaa sinulle sähköpostia joskus tässä lähiaikoina:) Aurinkoa keskiviikkoon!

  VastaaPoista
 11. Vau, todella mahtavan valoisaa, kun on yhdistetty valkoista ja lasia! Upeaa työtä kerrassaan! Kaunis sisustustyyli muutenkin. Lasi materiaalina tuo valoa ja avaruutta.

  www.kaidekauppa.fi

  VastaaPoista