perjantai 25. tammikuuta 2013

Kellarikerros osa I: Suihkuhuoneen ikikevät

Jatkan taas täällä rakennustarinaamme siten, että päästän teidät kurkistamaan kellarikerroksen saunaosastoa. Säästän teitä silti tällä erää rumilta rakennusvaihekuvilta, koska niitä ei tällä hetkellä ole koneellani. Ehkä vielä joskus toisella kertaa laitan niitäkin ihan omiksi muistoikseni.

  Saunatilat valmistuivat vasta oikeastaan kolmanneksi jouluksi  siinä vaiheessa kun olimme asuneet kodissamme jo kaksi vuotta (muutimme juuri ennen joulua 2009), koska kellarikerros oli saanut odotella rakentajaansa erinäisistä syistä: halusimme hengähtää ja keskittyä talviaikaan normaalimpaan perhe-elämään, kesät menivät pihatöihin ja luottotyömiehellä oli muita työkiireitä (rakensi mm. itselleen talon ;)). Hyvää kannatti silti mielestäni odottaa. Halusin, että saunaosostosta tulisi juuri sellainen, minkä olin päässäni nähnyt jo rakentamisen alusta asti, ja niin siitä tulikin. MrA teki kaikki suuret linjat, minä näpersin laatoitusten ja mosaiikkityön kanssa ja palkattu työmiehemme askarteli lauteet suunnitelmieni mukaan. Hän oli juuri omaan taloonsa rakentanut vastaavanlaiset, joten homma hoitui muutamassa tunnissa. Näpertelyhommat hän todellakin jätti mieluummin minulle. Jotta pääsin laatoittamaan, oli kullanarvoisena apunani serkkuni Jutta, joka pystyi muutamana päivänä pitämään juniorille seuraa joitakin tunteja. Kiitos Jutta! Podin silloin alkuraskauden pahoinvointeja pikkuprinsessasta, ja hommassa lensi kieltämättä muukin kuin lattialaatta :).
Pukuhuoneeseen tullaan kellarikerroksen arkiolohuoneen kautta. Ovi takana vie kellariin tulevien ulkoportaiden kuraeteiseen. Kalusteina tilassa on edelleen väliaikaisratkaisuna parvekkeen pieni pöytäkalusto, jota ei ole sen takia siellä pidetty, ettei juniori pääse kiipeilemään ja tippumaan parvekkeelta. Näen kaluston tilalla mielessäni rouhean säänpieksemästä puusta valmistetun selkeälinjaisen penkin. Sopivaa parrua siihen on olemassa, eli se odottaa vain tekijäänsä. Yleisesti ottaen olen saunatilojen pintoihin ja sävyihin hakenut inspiraationi lapsuuden muistoista Turun saaristosta ja Eeva-tätini savusaunasta. Yritin saada kuviin mahdollisimman oikeat sävyt, mutta en ihan kaikissa kuvissa onnistunut. Joissakin kuvissa on myös ikävää kohinaa, kun olen räpsinyt ilman jalustaa suurilla iso-luvuilla. Tällaista aloittelevan kuvaajan touhua siis edelleen...

Yllä vasemmalla pukutilan seinäpintaa. Suihkujen takana puolikiilloitettua laattaa 15x60 cm, seinissä 30x60 ja lattiassa 60x60 vähän mattaisempana. (Laatat Pastorellin,)
 Pukeutumistilan seinissä on rouheasti hierretty ja Luja-maalilla maalattu antiikkilaastipinnoite. Alunperin olin suunnitellut myös tähän tilaan laatat, mutta vaihdoin suunnitelmaa helpommin toteutettavaksi. Harkkoseinä on vain niin paljon yksinkertaisempaa tasoittaa tiilitasoitteella. Tasoituksen, hionnan ja pölyjen imuroinnin jälkeen kuiva pinta kostutetaan suihkupullolla ja levitetään päälle antiikkilaastia leveällä tasoituslastalla. Antiikkilaastin voi hiertää esim. puu- tai muovihiertimellä tai tehdä haluamaansa kuviota lastalla, pensselillä tai harjalla. Lopullinen laastipinta maalataan ensin pohjamaalilla (esim. Tikkurilan Siro 2), ettei lopullinen pintamaali ( esim. Tikkurilan Luja) lohkeile tai kupli, koska antiikkilaasti kostuu ensin maalista ja sitten taas kuivuessaan kutistuu. Kellaritiloissa saa olla mielestäni rouheampi tunnelma, eli tasoitusten kanssa ei tarvinnut olla niin tolkuttoman tarkka. Helppoa ja nopeaa ammattimiehen toteutettavaksi, mutta onnistuu kyllä taitavalta amatööriltäkin.

 Pukeutumistilasta on avoin oviaukko suihkutilaan. Löylyhuone jää oikealle. Teen siitä erillisen postauksen. Saunan oviaukon tervaleppäosat edelleen käsittelemättä harmahtavalla saunasuojalla, jolla MrA käsitteli kaikki tervaleppäiset katto- ja seinäpaneelit sekä laudepuut ennen asennusta.
 Suihkutilassa yksi sadesuihku (minun toiveeni)  ja yksi seinäkiinnikkeellä säädettävä suihku (MrA:n toive) erilaisiin tarpeisiin.
 Suihkujen välissä ja sivuilla on saippuapullohyllyt ja keskellä tekemäni Omenapuunoksa -mosaiikki.
 
Mosaiikkia varten tein valkoisesta kivikeramiikkasavesta omenankukat (tallaiset amatöörin hieman kömpelöt pullukkalehtiversiot), joiden keskelle kiinnitin ruusukvartsi- ja lasihelmiä.
 
Saippua, shampoo ja hoitoaine ovat Hemtexistä ostamissani pumppupulloissa. Olisin kyllä onnellinen, jos joku shampoovalmistaja alkaisi myydä tuotteitaan kierrätettävissä pahvitetroissa. Saisivat minusta heti vakioasiakkaan. Mietin aina kaupan pesuaine- ja shampoohyllyjen edessä seistessäni, kuinka paljon kaatopaikoille tulee maatumatonta (uusiutumattomista luonnonvaroista) valmistettua muovijätettä kaiken maailman saippuaputiloista... jotka ovat kaiken lisäksi rasittavia kaatuillessan puolityhjinä, ja rumia kaikissa riemunkirjavissa väreissään. Kaikki keraamikot siis kuulolle: valmistakaa kauniita pumppupulloja, joissa valmiina nimikointi saippua, shampoo jne. ... voisi olla kysyntää. Itse nimikoin pullot paremman puutteessa kiveen kirjoittamalla. Sattui ihan tsäkällä menemään vielä niin, että kivien värit sopivat yhteen pullojen värien kanssa.


 
Lopuksi vielä läjä kuvia eri kuvakulmista niin tila hahmottuu paremmin.

 
Tästä tuli taas pitkä sepustus, pahoittelen mahdollisia typoja, joita en millään nyt jaksa oikolukea. Onnittelut, jos jaksoit seurata tänne asti. Voisin yrittää pikkuisen kevyemmällä kaavalla jatkossa:)
Nyt toivotan oikein ihanaa viikonloppua kaikille ja tervetuloa myös uudet lukijat!

VillaVaahtokarkki
xxx

40 kommenttia:

 1. Oikea suihkuparatiisi! Niin kaunista♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tinttarus:) Miten saa muuten tuollaisen sydänmerkin kommenttitekstiin?

   Poista
 2. Kauniit pesuhuonetilat!! Ja tosi ihana tekemäsi omppupuu! Älä suotta sano itseäsi amatööriksi kuules :) !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna G! No pitäisköhän sitä sanoa vaikka muodikkaasti semipro ;)(edes joillakin käytännössä opituilla alueilla)

   Poista
 3. Kaunis kylpytila! Kiva idea tuo saippua/shampoopurnukat.

  VastaaPoista
 4. Todella upea. Kauniit värit ja harmoninen kokonaisuus. Maltan tuskin odottaa, että päästään kurkistamaan saunankin puolelle ;)

  Ihanaa viikonloppua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sally, luulen että saunapostaus vielä hetken odottaa. Sieltä puuttuu nimittäin edelleen kiukaan takaa yks juttu ja visioni toteuttaminen kun vaatisi vielä saven rakutekniikan opettelua. Tietty sais sellaisen ennen - jälkeen -postauksen siitä...Ihanaa viikonloppua myös teille!

   Poista
 5. Vautsi miten ihana pesuhuone! Mun äitini tekee tilauksesta tuotteita, jos esittäisit hänelle toiveen pulloista, hän varmasti voisi ne tehdä :) Laita mulle spostia st.brigitten@gmail.com jos haluat hänen yhteystiedot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos St.Brigitten! Tällä hetkellä olen tyytyväinen noihinkin pulloihin, mutta kiitos yhteystiedoista. Todennäköisesti pääni alkaa tuottaa jotakin ideaa uusista pulloista ja sitten voisin vaikka mailata, jos saan jonkun toteuttamiskelpoisen vision:) Ihanaa lauantaita sinne!

   Poista
 6. ihan mieletön spa teillä!!! Toi oksa on mahtava idea ja todella kaunis!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi:) Täällä ´spa´ssa ollaan sitten saunottu ja kylvetty kyllä sen kahden vuoden edestä, joka muuton jälkeen jäi saunomatta;) Ihanaa viikonloppua sinne!

   Poista
 7. Ihana ja rauhallisen näköinen suihkuhuone...kelpaa kylpeä! Omenapuunoksa on aivan ihana idea ja tosi kauniisti olet sen toteuttanut. Kyllä on mukavaa, kun saa ilmaista itseään, sinulla on osaamista! Shampoopulloista olen kyllä ihan samaa mieltä...monesti ostankin pullot, jotka ovat omaa silmää miellyttäviä värien suhteen tai ostan Suomalaista...jossa on hienon muotoiset pullot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Henna-Maria! Ja todella kiitollinen olen ollut, että tuli tällainen vaihe elämään, jolloin olen ideoitani saanut toteuttaa. Töissä ollessa ei virtaa itseilmaisuun jäänyt ollenkaan ja kärsin siitä suunnattomasti, kun pää oli silti täynnä ideoita. Levollista viikonloppua teille!

   Poista
 8. Voi mieletön, mikä kylpyläosasto! Wautsi wau ja ripaus kateutta :)

  VastaaPoista
 9. Kiinnostaisi tietää mitkä ovat pesuhuoneen mitat? Entä minkä kokoista on nuo pesutilojen seinä ja lattialaatat ja mikä malli/väri? Todella hieno kokonaisuus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anonyymi! Laattojen koot ja valmistaja oli jo tekstissä alkupuolella mainittu. Värejä en nyt aivan tarkkaan enää muista, mutta tummempi oli muistaakseni antrasiitin harmaa ja vaaleampi joko harmaa tai beige. Muistaakseni mallisto oli tämä: http://en.pastorellitiles.com/prodotti/quarzdesign_18/ ja maahantuontiyrityksen nettiosoite on http://www.ihe.fi/. Sieltä osaavat kertoa lähimmän jälleenmyyjän. Pesuhuoneen suihkuseinän pituus ilman laattoja oli 257cm ja leveys 183. Nyt siis mitoista kolme senttiä pois laatoitettuna. Pituus on sellainen, että pystyi myös löylyhuoneeseen rakentamaan vastakkaiset lauteet.

   Poista
 10. No niin. Teit juuri yhden lukijan todella kateelliseksi... Mutta olen iloinen puolestasi! Nautinnollisia spa -hetkiä:)

  VastaaPoista
 11. Kiitos Mopin kotona! Olet ihana, kun pystyt positiiviseen kateuteen:) Juu ja kyllä täällä nautitaan kaiken vaivan edestä. Mukavaa viikkoa sinne!

  VastaaPoista
 12. Ihanan harmooninen pesutila :D
  Tiesitkö muuten, että Ekolo myy OLE HYVÄ pesuaineita hiuksille, iholla, pyykille ym. Ja kun olet kerran ostanut pullon, voita aina käydä täyttämässä sen saman pullon liikkeessä isoista täyttöpulloista, eikä aina tarvitse ostaa uutta pulloa..vain sisus. Ekologista ja myös tuotteet ovat ekologisia. Sitähän voi sitten aina siitä ostopullosta siirtää saippuat noihin kauniisiin omiin pulloihin ja säilyttää ostopullon vain täyttöä varten :D
  Ihana blogi sinulla ja tervetuloa kurkistamaan myös omaan blogiini :D

  Terveisin, Tanja Elämää Akkalassa-blogista

  http://elamaa-akkalassa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tanja hyvästä vinkistä! Pitääpä testata ko. tuotteet. Tulen myös kurkkaamaan blogiisi:)

   Poista
 13. Voiko jollain olla näin mahtava kylppäri! Olen sanaton.

  VastaaPoista
 14. Sydänasialle vielä hiippailin:)kun huomasin, että siitä kysyit tuolla aiemmin!

  ♥♥♥♥♥ saat kun painat alt ja 3 peräkkäin

  Nyt sydämiä laittelemaan!!

  VastaaPoista
 15. Kiitos Tinttarus, jostain syystä en saa silti sydänmerkkiä toimimaan. Onkohan tää näppäimistö ihan vanhentunut?...Jatkan yrittämistä...

  VastaaPoista
 16. Ihana idea nuo keramiikkapullot saippuoille, pitää alkaa metsästämään :) Jään lukijaksesi!

  VastaaPoista
 17. Siis VAU! Aivan mielettömän upea...<3

  VastaaPoista
 18. Kaunista on! <3 Saanko kysyä, minkä kokoinen tuo teidän kylpyhuone on? Tai tuon suihkutilan koko lähinnä kiinnostaa tulevaa rakentajaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria :) Vastailin mittakysymyksiin tuossa ylempänä Anonyymin kommenttiin, eli sieltä löytyy tarvittavat tiedot. Mukavaa lauantaita teille!

   Poista
  2. Katos, enpäs huomannutkaan! Kiitos paljon! :)

   Poista
 19. Onpa teillä ihanan erilainen ja tunnelmallinen pesuhuone!

  VastaaPoista
 20. Todella ihana kylppäri!! Perfection :) Miten te rakensitte noi ulkonevat seinäkkeet? Tuo Antrasiitti näyttää kuvissa vähän rusehtavalta mutta liikkeen sivuilla taas tumman harmaalta..mikä on todellinen väri?

  VastaaPoista
 21. Kiitos Dreams in Design:) Ulkonevien seinäkkeiden rungoksi käytimme n.50mm kantilta olevaa alumiinista L-rimaa. Pitäisikin jostain arkistoista kaivaa vielä sellaisia työvaihekuvia, joissa kyseinen häkkyrä vielä näkyy. Sen päällystimme vesieristetyllä levyllä esim. Wedi-levy.
  Tuo laatta tosiaan näyttää joissakin kuvissa kellertävältä, kun keinovalo luonnollisesti sitä vähän vääristää, enkä ole saanut säädettyä sävyä ihan kohdilleen kuvankäsittelyllä. Pitäisipä muutenkin ottaa vähän paremmat kuvat, kun tietty vinous näissä omaa silmää jo häiritsee, mutta vuosi sitten olin kuvia ottaessani vielä ihan valokuvauksen alkumetreillä. Tumma laatta on siis selkeästi harmaa, vaalea on myös harmaan sävy, mutta taittaa enemmän beigeen. Ei kuitenkaan liian kelmeästi.

  VastaaPoista
 22. Hei!

  Laitoin sinulle kysymyksiä sähköpostiin. Olisin superkiitollinen, jos löytäisit jostain hieman aikaa vastata.

  Terv. Heidi

  VastaaPoista