sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Kesän viipyilyä puutarhassa




Pari viikkoa sitten räpsin pihakuvia siitä, miltä piha näyttää, kun kesän ruiskumaalauprojektit sun muut romppeet on korjattu pois. Kaikenlaista puuhaa on ollut koko kesän pihassamme vireillä...Tässä tulee kuvia ruusujen kukkaloistosta heinäkuulta, mitkä onnistuttiin vielä virukselta pelastamaan. En tiedä saanko tätä blogiani reaaliaikaiseksi koskaan, vai tuleeko tämä säilymään tällaisena muistojen kirjana. Se jää nähtäväksi...

Polun pyöreät reunakivet aion kaivaa vielä enemmän hiekan sisään, ja tästä näkyy vähän kokeiluja, joissa kivet ovat ehkä jo liiankin syvällä. Mitäs mieltä te olette? Näyttääkö kokonaisuus liian rauhattomalta, jos ne asettelisikin hiekan päälle vain tasaisesti niin kuin on polun oikeassa reunassa?


 Ruusupenkkiin, jonka vierestä yläkuvassa ollut polku kulkee, olen istuttanut rennon sekalaisesti eri pastellinvärisiä jaloruusuja.



Aprikoosin värinen David Austin -ruusu on Englannin tädin Riittan nimikkoruusuksi hankittu. Lajike on nimeltään Lady of Shalott. (Kirjoitusasu pitänee vielä tarkistaa, kun ehdin...)



Tämän ruusun hankin myös Englannin Riittan nimikkoruusuksi. Lajikkeen nimessä oli Windsor... tai jotain sen suuntaista. Harmittaa kun hukkasin lajiketietolapun. Ruusun tuoksu on todella huumaava.

Glory of Dei / Peace.


Astrid Lingren ja Peace.

Astrid Lingrenin latvukseen muodostui hauskannäköinen kukkapallo.

Maaritin ja Riston nimikkokärhö on kukkinut runsaasti koko kesän.

Erkkerin päädyssä olevasta kukkapenkistä putkahti heinäkuussa pieniä laukkoja (joku allium-lajike) ja oransseja liljoja, jotka MrA oli tuonut viime syksynä Hollannista tuliaisiksi. Värit olivat yllätyksiä, mutta todella tahokas mielestäni tuo oranssin ja violetin yhdistelmä.

Lopuksi vielä useampia talon kuvia takapihan suunnasta, kun en osannut päättää, mitkä jättäisin pois:)

En ole tainnut vielä kertaakaan ehtiä ottaa kuvia silloin, kun lampi on täynnä. Tyhjensin altaan ja poistin reunoilta pikkukiviä, jotka eivät olleet kovin viisas valinta allaskumin verhoiluun, koska ne keräävät niin paljon roskia. Ikävä kyllä samalla olen onnistunut tekemään pohjan johonkin kohtaa reiän, josta vesi hiljalleen karkaa. En ole saanut vuotokohtaa vielä paikallistettua:(





Piha-altaan reunalla Mustilanhortensia ja syyshortensia Pink Lady. Kuunliljoiksi valitsin aurinkoa hyvinsietäviä lajikkeita.

Lammen reunalla kasvaa myös Twist-and-Shout -hortensiaa.


Toivottelen teille kaikille oikein aurinkoista sunnuntaita ja uuden viikon alkua!

VillaVaahtokarkki

32 kommenttia:

  1. Voi kuinka kaunis puutarha ja piha!! Aivan ihana!! :)

    VastaaPoista
  2. Mykistyneenä ihailen puutarhaasi. Miten olette tehneet kulkureitit (pohjustus, pinta)? En haluaisi meille välttämättä kiveystä ja etsiskelen toisia vaihtoehtoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mervi. Kulkureittien pohja on kutakuinkin routimatonta maata, jossa oli rakennusajan räjäytystystöistä jäänyttä kiviainesta mukana. Viime kesänä laitettiin muistaakseni 5-7 cm kerros vähän karkeampaa kivisoraa joka jyrättiin, kun ei ehditty silloin sen pitemmälle. Tänä kesänä laitettiin kaikille polkuosuuksille kuitukankaat (ei rikat pääse juurtumaan niin syvälle), jonka päälle levitettiin n.5-10 cm kerros kivituhkaa, joka jyrättiin. Etu ja takapihalle kivituhkaa tuotiin yht.35 tonnia. Sorapolku tuo puutarhaan ihan omanlaisensa äänimaiseman, kun se rahisee jalkojen alla. Se tuo myös mukavaa huvilatunnelmaa. Terassien ja ovien läheisyyteen pitää saada kunnon rappurallit vielä jostain, koska hiekkaa kulkeutuu muuten sisälle. Teimme pihan pohjat sellaisiksi, että voi koska vain latoa kivet päälle, jos hermot menee hiekan kanssa:)

      Poista
  3. Kaunis koti ulkoapäinkin ja ihana piha kauniita kukkia täynnä! Unelmaa. <3 :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena, kiitollinen olen, että olemme saaneet unelmaamme toteuttaa tässä ajassa:)

      Poista
  4. Aivan upea kukkaloisto upeassa puutarhassa. Ja kaiken kruunaa upea talo. Olen mykistynyt.

    -Tuija-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuija, ihana kuulla, jos onnistuin tarjoamaan esteettisen elämyksen:) Aurinkoa päivääsi!

      Poista
  5. Onpa teillä kaunis talo ja aivan upea piha!! :) Täytyy kyllä paremmalla ajalla kurkata myös sisällekin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Catherine ja tervetuloa lukijaksi! Tulen kurkkaamaan sinun blogiisi:)

      Poista
  6. Ihana postaus! Mun suosikkikuva on viimeisistä talokuvista ensimäinen. :) Puutarhanne on superihana! Twista and shout hortensiaa pitää minunkin saada. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuire, muistaakseni löysin Twist and shoutit juuri näihin aikoihin vuodesta Prisman puutarhaosastolta puoleen hintaan ja hyvin lähtivät kasvamaan. Ties vaikka sieltä löytyisi niitä tänäkin vuonna, eli kannattaa käydä kurkkaamassa sieltä:)

      Poista
  7. Voi kun oli ihanaa,että jätit kommenttia niin löysin tälläisen ihanuuen!!Aaaahhhh....!:)Ihan mieletön tupanen teillä!!ja tuo väri on niiiin namu!Kovasti vähän jo kevättä ootan,että joko viimein ja vihdoin honkasalokin saa uuen ihanan värin!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Malla ja kiva kun kerkesit visiitille. Kyllä Honkasalosta tulee varsinainen namu, jos vaaleanpunaiseksi muuttuu! Tää värivalinta oli oikeastaan silloin vähän provokaatio sellaisille keskusteluille, joita jotkut tosikot kävivät jossain Kannustalon rakentamiseen liittyvillä keskustelupalstoilla: modernien kivitalojen asukkaat mollasivat perinnetalojen mautonta piparkakkutaloarkkitehtuuria ja kermakakkumaisuutta. Perinnetalojen kannattajat taas mollasivat moderneja taloja linnunpöntöiksi, säilytyspurkeiksi ja ties miksi...Minä ainakin ihan pilke silmäkulmassa vaihdoin modernin "linnunpöntön" tällaiseen "vaahtokarkkiin". Molemmat ovat olleet hyviä koteja...huvittaa lähinnä tuollaiset väittelyt makuasioista. Ei pipoa tosiaan kannata liian kireällä pitää, kuten viittasit myös hauskasti uudessa profiilitekstissäsi:)

      Poista
  8. Onpa teillä upea piha! Talon oon tainnut kehua jo aiemmin :D

    VastaaPoista
  9. Heippa vaan,
    täällä heti kurkkimassa kaunista kotianne! Tuo ruusun jakaminen synttäreiden päätteeksi on aivan mahtava idea! Inhoan sitä krääsäpussukoiden jakamista. Taidan lainata ideaasi... =)

    VastaaPoista
  10. Hei Nonna, taidanpa lähteä heti vastavierailulle, kun nyt tänne ehdin... Ja laita ihmeessä ruusuidea kiertoon niin ei tartte enää krääsiä miettiä:)

    VastaaPoista
  11. Tää on jotain siis niin ihanaa, ettei meinaa sanoja löytää :-) Ja onni on mun puolella, koska täällä taitaapi olla maljakossa muutama ruusu juurikin teidän ruusutarhasta kaunistamassa mun elämää :-D

    VastaaPoista
  12. Kiitti Hannis ja toivottavasti kimppu kestää edes muutaman päivän. Jos innostut, ni räpsäse siitä kuva, kun mä en kiireessä kerinny:)

    VastaaPoista
  13. Kaunista teillä, ihanaa!!

    kiitos mukavasta kommentista blogissani, ja mukavaa viikonloppua sinulle
    toivottaapi Kamomilla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kamomilla ja mukava, että löysit tänne:) Tervetuloa uudelleen!

      Poista
  14. Ihanaa ihanaa vaaleanpunaista. Parasta se ettei nurmikko näyttele pääosaa puutarhassanne. Itse viettänen talven suunnitellen ja kevään tultua rappauksen jälkeen on ehkä aika puutarhan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna, nurmikkoa tuntuu olevan juuri sopivasti, niin sen ajamiseen ei kulu kuin korkeintaan 10 min. Kivi ja polkuosuudet sekä korotetut kukkapenkit tekevät puutarhasta helppohoitoisemman. Iloa oman puutarhasi suunnitteluun! Tulen kurkkaamaan myös sinun blogiasi:)

      Poista
  15. Eksyin tänne vähän vahingossa, onneksi :) Tosi kaunis talo ja upea piha teillä, täytyy käydä ajan kanssa tutustumassa paremminkin!

    VastaaPoista
  16. Kiitos Anu ja kiva, että tänne löysit! Tulen mielelläni vastavierailulle myös sinun blogiisi.

    VastaaPoista
  17. Ihanan värinen talo teillä, millä maalilla on maalattu? Ollaan maalamassa taloa, eikä mieleistä maalia ole vielä löytynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei. Tarkoitatko siis maalin merkkiä vai maalina sävykoodia? Pitää käydä tarkistamassa tiedot "arkistosta", eli palaan vielä asiaan, mutta voit vielä tarkentaa, kumpaa tietoa kaipasit:)

      Poista
    2. Hei!
      Kumpikin tieto auttaisi, mutta ainakin tuo maalin sävykoodi, jos vaan löydät jostain. On yllättävän vaikeaa saada juuri oikea väri, sävyjä on niin paljon ja isolla pinnalla ihan eri kuin jollain mallilapulla :)

      Poista
    3. Hei. Maalin sävy on Tikkurilan Facade-kivitalomaalikartasta sävy 4842 eli NCS S 0811-Y56R. Maalivalinta tehtiin itseasiassa yllättävän vähäisellä perehtymisellä asiaan kävelemällä lähimpään Värisilmään ja luottamalla heidän neuvoihin... Toisaalta ei se niin paljoa ole harmittanut, kun Talomaali on osoittautunut ihan hyväksi valinnaksi. Ainakin toistaiseksi, koska aikahan sen lopulta näyttää. Sanoivat olevan samaa tavaraa kuin Panu. Kahteen kertaan runsaalla maalilla saa maalata, ja maali on tietty helppoa käsitellä vesiliukoisena maalina. Pensselit pussiin vaan taukojen ajaksi ja säilyvät hyvinä jopa viikkoja... Ehkä nyt kuitenkin jälkikäteen ajateltuna olisin halunnut perehtyä vielä paremmin muihinkin maalivaihtoehtoihin, lähinnä perinnemaaleihin...jotenkin heppoiselta ainakin kyseisen Värisilmän työntekijän asiantuntemus vaikutti, kun nyt asiaa mietin.

      Poista
  18. Kiitos tuhannesti, kun viitsit etsiä 'arkistosta'. Nyt vaan maalia ostamaan ja maalaamaan :)

    VastaaPoista
  19. Voi hyvä tavaton miten kaunis piha! Sen kyllä tiedän ettei noin kaunis piha ihan tyhjästä synny! Valtavasti olette nähneet vaivaa, mutta kyllä on kannattanut:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sanna! Kyllä tätä pihaa tehdessä on jokunen tunti (päivä, viikko...) vierähtänyt mm. noita kiviä kantaessa;) Silti ei harmita yhtään, että ollaan vaivaa nähty --- tänä kesänä aiotaan juhlia useammat kekkerit ja nauttia pihasta kunnolla. Ihanaa kesän odotusta sinulle!

      Poista