keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Änkkäripossukakku ja mokkapalat

Keskiviikon piristykseksi laitan tänne mokkapalaohjeeni ja kuvan tyttöjen koristelemasta juniorin synttärikakusta.
Pieniä muutoksia blogin ulkoasuun tehdessäni lisäsin tuonne oikeaan sivupalkkiin myös pienen kyselyn, johon muutama kävijä onkin jo osannut vastata. Kiva juttu:) En tiedä tuliko noista kategorioista ihan järkevät, mutta enköhän jotain informaatiota sen avulla saa. Kirjautuneet lukijat taitavat kuulua tuohon `blogiystävä`-kategoriaan, joka toisaalta on ehkä turha, koska oletan heidän täällä käyvän joka tapauksessa ehtiessään. Itseäni alkoi lähinnä kiinnostaa, että minkä verran sivuilla kävijöistä on minulle tuntemattomia henkilöitä ja minkä verran heistä on entuudestaan tuttuja. Kirjautuneisiin lukijoihin nähden kun liikennettä on huomattavasti enemmän. Ennen en sitä ole niin ajatellut, mutta ehkä se saattaa vaikuttaa hieman siihen, mitä tänne jatkossa kirjoittelen... onhan se tietysti niin, että omaan blogiinsa saa ja pitääkin kirjoittaa juuri sitä mitä itse haluaa, ja se seuratkoon ken haluaa. Toisaalta tämä on kuitenkin vuorovaikutteinen paikka, joten en haluaisi aivan itsekeskeisesti höpinöidä, vaan voisin huomioida myös lukijoiden toiveita aiheista, jos jollakin on niitä esittää. Eli laittakaa rohkeasti postaustoiveita kommenttilaatikkoon tai mailiin, jos niitä on.

Itse olen mieltänyt tämän blogin olevan etenkin rakentaville tai sitä suunnitteleville hyödyllinen (ainakin toivottavasti), ja jos jollakin on esimerkiksi siihen liittyen kysyttävää, niin mielelläni vastaan, jos osaan. Lisäksi toivoisin sisustusratkaisujen, puutarha- ja käsityöjuttujen olevan inspiraatioksi. Toisaalta, jos lukijoissa on ystäviä ja tuttuja mukana, saatan kertoilla enemmän myös tavalliseen arkeen liittyviä juttuja, koska heitä olettaisin tavallisten kuulumisten enemmän kiinnostavan. Jos taas tutut eivät täällä liiku, teen ehkä arkisemmille postauksille oman blogin, ja keskityn täällä edelleen em. aiheisiin. Ehkä ominta minua olisi silti sellainen mukava sillisalaatti... Olen ollut todella iloinen, että minulla on ihania lukijoita, jotka saatte kommenteillanne blogini elämään. Sadan lukijan rajakin näyttää lähestyvän,  ja taidan saada silloin hyvän syyn polkaista taas jonkun arvonnan. Pitänee miettiä jokin mukava juttu, jonka voisin teidän iloksi arpoa:)
Synttärikakussa oli taas simppeli lastenkin makuun sopiva Brita-kakku pohjana ja tyttöjen taiteilemat marsipaanipossut ja vohvelikeksilinnake.

 Mokkapalaohjeita olen viime päivinä bongannut useammastakin blogista, mutta tässä meidän versio, joka on todettu takuuvarmaksi.


MOKKAPALAT  (yksi pellillinen) UUNI 180

4 munaa
4 dl sokeria
8 dl vehnäjauhoja
5 tl leivinjauhetta
4 tl vanilliinisokeria
4 rkl talouskaakaota
150g suklaata/ pätkiksiä rouhittuna

3 dl maitoa
250g voita/margariinia sulatettuna


Kostutus:
 n. 1-1.5 dl vahvahkoa maitokahvia, jossa makeutuksena 1-2 rkl maitokaakaojauhetta

Kuorrutus:
1 pkt ( 500g) tomusokeria
4 rkl talouskaakaota
30-60g sulaa voita
sopiva loraus kylmää kahvia

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Siivilöi kuivat aineet pienissä erissä munavaahtoseokseen varovasti nostellen vuorotellen maidon kanssa. Jatä pieni määrä jauhoja rasvan lisäämisen jälkeen sekoitettavaksi.
3. Sekoita taikinaan lopuksi jäähtynyt voisula ja loput jauhot.
4. Paista uunin keskitasolla n. 20-25 min.
5. Kostuta pohjalevy vähän jäähtyneenä ja anna pinnan "kuivua" päällysteen teon ajan.
6. Sekoita kuorrutteen kuivat aineet keskenään ja lisää jäähtynyt voisula. Notkista vahvalla kahvilla tarpeen mukaan. Levitä kuorrute ja koristele esim. nomparelleilla.



Nyt juniori heräsi päiväuniltaan ja kinuaa tuossa vieressä "Maalataan äiti, nyt maalataan!". Taidetaan mennä ruoan jälkeen taiteilemaan yhdessä vaikkapa joku autokassi...

Mukavaa loppuviikkoa teille kaikille!

VillaVaahtokarkki

perjantai 25. tammikuuta 2013

Kellarikerros osa I: Suihkuhuoneen ikikevät

Jatkan taas täällä rakennustarinaamme siten, että päästän teidät kurkistamaan kellarikerroksen saunaosastoa. Säästän teitä silti tällä erää rumilta rakennusvaihekuvilta, koska niitä ei tällä hetkellä ole koneellani. Ehkä vielä joskus toisella kertaa laitan niitäkin ihan omiksi muistoikseni.

  Saunatilat valmistuivat vasta oikeastaan kolmanneksi jouluksi  siinä vaiheessa kun olimme asuneet kodissamme jo kaksi vuotta (muutimme juuri ennen joulua 2009), koska kellarikerros oli saanut odotella rakentajaansa erinäisistä syistä: halusimme hengähtää ja keskittyä talviaikaan normaalimpaan perhe-elämään, kesät menivät pihatöihin ja luottotyömiehellä oli muita työkiireitä (rakensi mm. itselleen talon ;)). Hyvää kannatti silti mielestäni odottaa. Halusin, että saunaosostosta tulisi juuri sellainen, minkä olin päässäni nähnyt jo rakentamisen alusta asti, ja niin siitä tulikin. MrA teki kaikki suuret linjat, minä näpersin laatoitusten ja mosaiikkityön kanssa ja palkattu työmiehemme askarteli lauteet suunnitelmieni mukaan. Hän oli juuri omaan taloonsa rakentanut vastaavanlaiset, joten homma hoitui muutamassa tunnissa. Näpertelyhommat hän todellakin jätti mieluummin minulle. Jotta pääsin laatoittamaan, oli kullanarvoisena apunani serkkuni Jutta, joka pystyi muutamana päivänä pitämään juniorille seuraa joitakin tunteja. Kiitos Jutta! Podin silloin alkuraskauden pahoinvointeja pikkuprinsessasta, ja hommassa lensi kieltämättä muukin kuin lattialaatta :).
Pukuhuoneeseen tullaan kellarikerroksen arkiolohuoneen kautta. Ovi takana vie kellariin tulevien ulkoportaiden kuraeteiseen. Kalusteina tilassa on edelleen väliaikaisratkaisuna parvekkeen pieni pöytäkalusto, jota ei ole sen takia siellä pidetty, ettei juniori pääse kiipeilemään ja tippumaan parvekkeelta. Näen kaluston tilalla mielessäni rouhean säänpieksemästä puusta valmistetun selkeälinjaisen penkin. Sopivaa parrua siihen on olemassa, eli se odottaa vain tekijäänsä. Yleisesti ottaen olen saunatilojen pintoihin ja sävyihin hakenut inspiraationi lapsuuden muistoista Turun saaristosta ja Eeva-tätini savusaunasta. Yritin saada kuviin mahdollisimman oikeat sävyt, mutta en ihan kaikissa kuvissa onnistunut. Joissakin kuvissa on myös ikävää kohinaa, kun olen räpsinyt ilman jalustaa suurilla iso-luvuilla. Tällaista aloittelevan kuvaajan touhua siis edelleen...

Yllä vasemmalla pukutilan seinäpintaa. Suihkujen takana puolikiilloitettua laattaa 15x60 cm, seinissä 30x60 ja lattiassa 60x60 vähän mattaisempana. (Laatat Pastorellin,)
 Pukeutumistilan seinissä on rouheasti hierretty ja Luja-maalilla maalattu antiikkilaastipinnoite. Alunperin olin suunnitellut myös tähän tilaan laatat, mutta vaihdoin suunnitelmaa helpommin toteutettavaksi. Harkkoseinä on vain niin paljon yksinkertaisempaa tasoittaa tiilitasoitteella. Tasoituksen, hionnan ja pölyjen imuroinnin jälkeen kuiva pinta kostutetaan suihkupullolla ja levitetään päälle antiikkilaastia leveällä tasoituslastalla. Antiikkilaastin voi hiertää esim. puu- tai muovihiertimellä tai tehdä haluamaansa kuviota lastalla, pensselillä tai harjalla. Lopullinen laastipinta maalataan ensin pohjamaalilla (esim. Tikkurilan Siro 2), ettei lopullinen pintamaali ( esim. Tikkurilan Luja) lohkeile tai kupli, koska antiikkilaasti kostuu ensin maalista ja sitten taas kuivuessaan kutistuu. Kellaritiloissa saa olla mielestäni rouheampi tunnelma, eli tasoitusten kanssa ei tarvinnut olla niin tolkuttoman tarkka. Helppoa ja nopeaa ammattimiehen toteutettavaksi, mutta onnistuu kyllä taitavalta amatööriltäkin.

 Pukeutumistilasta on avoin oviaukko suihkutilaan. Löylyhuone jää oikealle. Teen siitä erillisen postauksen. Saunan oviaukon tervaleppäosat edelleen käsittelemättä harmahtavalla saunasuojalla, jolla MrA käsitteli kaikki tervaleppäiset katto- ja seinäpaneelit sekä laudepuut ennen asennusta.
 Suihkutilassa yksi sadesuihku (minun toiveeni)  ja yksi seinäkiinnikkeellä säädettävä suihku (MrA:n toive) erilaisiin tarpeisiin.
 Suihkujen välissä ja sivuilla on saippuapullohyllyt ja keskellä tekemäni Omenapuunoksa -mosaiikki.
 
Mosaiikkia varten tein valkoisesta kivikeramiikkasavesta omenankukat (tallaiset amatöörin hieman kömpelöt pullukkalehtiversiot), joiden keskelle kiinnitin ruusukvartsi- ja lasihelmiä.
 
Saippua, shampoo ja hoitoaine ovat Hemtexistä ostamissani pumppupulloissa. Olisin kyllä onnellinen, jos joku shampoovalmistaja alkaisi myydä tuotteitaan kierrätettävissä pahvitetroissa. Saisivat minusta heti vakioasiakkaan. Mietin aina kaupan pesuaine- ja shampoohyllyjen edessä seistessäni, kuinka paljon kaatopaikoille tulee maatumatonta (uusiutumattomista luonnonvaroista) valmistettua muovijätettä kaiken maailman saippuaputiloista... jotka ovat kaiken lisäksi rasittavia kaatuillessan puolityhjinä, ja rumia kaikissa riemunkirjavissa väreissään. Kaikki keraamikot siis kuulolle: valmistakaa kauniita pumppupulloja, joissa valmiina nimikointi saippua, shampoo jne. ... voisi olla kysyntää. Itse nimikoin pullot paremman puutteessa kiveen kirjoittamalla. Sattui ihan tsäkällä menemään vielä niin, että kivien värit sopivat yhteen pullojen värien kanssa.


 
Lopuksi vielä läjä kuvia eri kuvakulmista niin tila hahmottuu paremmin.





 
Tästä tuli taas pitkä sepustus, pahoittelen mahdollisia typoja, joita en millään nyt jaksa oikolukea. Onnittelut, jos jaksoit seurata tänne asti. Voisin yrittää pikkuisen kevyemmällä kaavalla jatkossa:)
Nyt toivotan oikein ihanaa viikonloppua kaikille ja tervetuloa myös uudet lukijat!

VillaVaahtokarkki
xxx

sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Tunnustuksia ja haasteita kerrakseen :)


Raikkaan aurinkoista sunnuntaipäivää kaikille! Eilen vietimme juniorin 3-vuotissynttäreitä pienellä porukalla sukulaisten kesken hieman jälkikäteen. (Yllä olevat kuvat tosin ovat viime viikolla otettuja päiväkahvittelukuvia). Tässä vielä pari kuvaa viime postauksen automatosta, joka löysi paikan säilytyshyllykön päädystä ennen kuin menen varsinaisesti tämän kerran aiheeseen. Kiinnityskoukun ostin ohimennen Biltemasta ja maalasimme puunväriset nupit pojan kanssa yhdessä. Nyt pussukan sisällä on myös junaradan palat, eli aikamoinen säkki siitä tulikin.





Olen ollut hidas laittamaan saamiani tunnustuksia ja haasteita  eteen päin, kun päivitystahtini on ollut niin verkkainen. Auttaisi tietysti asiaa, jos istuisi koneella vähän enemmän ja saisi tekniikan toimimaan moitteettomammin. Aikaa ei kuitenkaan  ole, kun oman haasteensa tällä hetkellä tuo se, että MrA:n on löydettävä töiden lisäksi kymmenen tuntia viikossa lukuaikaa erästä työhön liittyvää tenttiä/tutkintoa varten. Nettiyhteyskin oli tuossa pari päivää harmillisesti katkolla...  no nyt tuumasta toimeen.



Sain seuraavan haasteen kahdelta Sannalta eli  Mopin kotona- sekä VillaElSalla-blogeilta. Haasteeseen kuuluu, että:

1. Jokaisen haastetun pitää kertoa 11 asiaa itsestään.
2. Pitää vastata myös haastajan 11 kysymykseen.
3. Haastetun pitää keksiä 11 kysymystä uusille haastetuille.
4. Heidän pitää valita 11 bloggaajaa jolla on alle 200 lukijaa.
5. Sinun pitää kertoa kenet olet haastanut, ja kertoa se myös heille.
6. Ei takaisin haastamista.



11 asiaa minusta:
 (eli tässä tapauksessa hyödynnän Sannan (Villa ElSalla kysymyksiä 3.-11.), jotka eivät menneet päällekkäin toisen Sannan esittämien kysymysten kanssa, jolta haasteen sain ensin. Saan samalla vastattua molempien esittämiin kysymyksiin :)

1.  Villa Vaahtokarkkiin muuttomme jälkeen toisena vuotena kaivoin vuosien jälkeen taas viuluni naftalista ja soitin sitä täällä. Saapa nähdä, koska seuraavan kerran pääsen/ehdin orkesteriin soittamaan, koska soitto loppui pikkuprinsessan raskauspahoinvointeihin...

2. Olen harkitseva kuluttaja ja hyvä ale-bongari kärsivällisen luonteeni vuoksi. Siskoni on sanonut, että minulla on suorastaan erityinen lahja löytää laadukkaita tuotteita edulliseen hintaan. Toki myös kotoa perityt kulutustottumukset vaikuttavat --- täydellä hinnalla tai uutena ostaminen ei ole minulle itseisarvo, vaikka maku olisikin hieman kalliimpi. Tosin tällä hetkellä on tunne, että on jo kaikkea mitä tarvitsee, niin vähän tulee uutta ostettua. Saan huomattavasti enemmän mielihyvää tietäessäni, että tällä tavoin toimien kaikki varat eivät mene pelkästään itseni ja oman perheen hyvinvointiin.

3. Mitä haluaisit tehdä paremmin?
 Varmaankin kaikessa voisi aina tehdä vielä paremmin, mutta joissakin asioissa vähempikin saa riittää. Ajankäytön suunnittelussa olisi ainakin parantamisen varaa ja siinä, että osaisin laittaa itseni aikaisemmin nukkumaan (itsekurin puutetta & oman ajan tarvetta :)).

4. Luetko sisustuslehtiä? 
Sisustuslehtien lukeminen on rajoittunut pitkälti rakennusaikaisiin inspiraation lähteisiini eli 25 Beautiful Homes -lehteen ja Laura Ashleyn kuvastoon, joka mielestäni voidaan lukea hyvinkin sisustuslehdeksi:). Viime aikoina olen ostanut myös pari Talo&Koti -lehteä.

5. Mitä ilman et pärjäisi?
En pärjäisi ilman rakkautta ja armoa + aamun kolpakollista maitokahvia.

6. Jos saisit valita yhden asian tai tuotteen, joka olisi aina ilmaista, mikä se olisi?
 Olisi aikas kivaa, jos ei tarvitsisi miettiä matkustamisen hintaa esim. ulkomaille.

7. Miten rentoudut?
Kaikenlaisia käsitöitä tekemällä ja puutarhaa tonkimalla


8. Minne haluaisit matkustaa?
Australiaan ja Yhdysvaltoihin sukulaisia katsomaan


9. Lempiherkku?
Kaikki makea maistuu, suklaa erityisesti, mutta olen sille hieman allerginen:(

10. Parasta viime vuonna?
Pikku prinsessamme syntymä.

11. Mitä odotat vuodelta 2013?
Uusia inspiroivia haasteita, että mies saa tenttinsä läpi, sekä rauhallista yhdessäoloa perheen ja ystävien kanssa.
     

 11 minulle esitettyä kysymystä  Sannalta Mopin kotona -blogista ja niiden rönsyilevät vastaukset:
1. Mikä on tämän kevään värisi sisustuksessa?
Raikkaat pastellivärit: vaaleanpunainen, ametistin lila, vaalea keltainen jne.
2. Mieluisin paikka kodissasi?
Sauna ja pesuhuoneen sadesuihku rentouttavien löylyjen jälkeen.
3. Lempiesineesi kotona?
Jotenkin yllättävän vaikeeta mulle nimetä mitään tiettyä esinettä, kun en osaa suhtautua tavaraan kovinkaan tunteellisesti...Sanotaan vaikka makuuhuoneen lamppu, josta tulee todella kauniit kuviot seiniin, kun valoa vähän himmentää.
4. Bravuuri leivonnaisesi ja jos mahdollista niin resepti? :)
 Mokkapaloista olen kehuja kovasti saanut, kun ovat kuulemma riittävän meheviä ja paksuja. Lupaan laittaa reseptin ja kuvat joskus myöhemmin :)

5. Mikä sisustuskauppa nielee eniten rahojasi?
Juuri nyt ei niele oikeastaan mikään, mutta eniten on niellyt Laura Ashley, sitten antiikkikaupat ja huutokaupat.

6. Onko toivomuslistallasi jokin tietty hankinta kotiin?
Eteiseen pitäisi löytää kaunis penkki. Muistan nähneeni jossain lehtijutussa just täydellisen näköisen Eliel Saarisen suunnitteleman penkin, joka sopis varmaan todella hyvin, mutta maksaa todennäköisesti aivan liikaa, jos sellaisen onnistuisin löytämään.
7. Mikä design valaisin miellyttää eniten?
Sanotaan vaikka Lisa Johansson-Papen Lisa-valaisin. Samantyyppiset keraamiset Tuhkasen Lauran (tää oli Hanniksen hauska ilmaus) versiot roikkuu meillä keittiössä.


Lisa riippuvalaisin valkoinen Ø265mm
8. Loft vai kartano?
Kartano, vaikka loft-tyylikin on ihana ja edellinen kotimme oli lähempänä sitä. Olen siis palannut talotyylissä "juurilleni", koska jo pikkutytöstä asti olen ollut viehättynyt kartanoromantiikasta. Isoisoäitini oli kartanon tytär, mutta kartanon ottivat venäläiset haltuunsa sodan aikana, mikäli oikein muistan. Pitäisikin selvittää tuo tarina tarkemmin mummilta uudelleen...

9. Televisio, radio vai hyvä kirja?
 Tällä hetkellä eniten radio (viimeaikoina nettiradiosta stereoiden kautta paljon klasaria, mutta olen musiikin suhteen kaikkiruokainen). Televisiota katson aika vähän. Kirjat silti parhaita, mutta viime aikoina olen lukenut lähinnä lapsille ääneen.

10. Mikä innosti aloittamaan blogin kirjoittamisen?
Halusin saada rakennusajan muistot talteen ja kuvat järjestykseen ja jakaa ideoita myös muille.

11. Ja viimeisenä, miten kovasti jo odotat kevättä? !
Kovasti kevät on jo mielessä ja ideoissa, vaikka elelen nyt ihan mielelläni vielä talvea. Odotan puutarhan kevättä ja pergola-alueen rakentamista valmiiksi. Kevät on kyllä jo kotonamme kukkien muodossa ja saunamme pesuhuoneessa on ikikevät, mutta siitä lisää vaikka seuraavassa postauksessa :).


Nämä blogit haastan vastaamaan laatimiini kysymyksiin:
Marsipaanipossu
Chocomum 
Designer`s Life
Dagdrömmar 

Kuvitelmia
Kaunis elämä
Nainen talossa
Kaakao kermavaahdolla
LivingwithLilla
Onnenkultahippuja
Koti kaupungin laidalla


Villa Vaahtokarkin 11 uutta kysymystä haastetuille:
1. Mikä on mielestäsi tärkein elämäntaito, jonka haluat/haluaisit lapsellesi välittää?
2. Onko sinulla kodissasi mielestäsi jokin `sisustusklisee`, jos on, niin mikä
3. Mikä on kodissasi kauneinta?
4. Mikä on epäesteettisin/ rumin asia tai esine kodissasi, jolle haluaisit tehdä jotakin?
5. Oletko unelma-ammatissasi/ -työssäsi/ opiskeluopaikassasi? 
6. Osaatko soittaa jotakin soitinta, jos osaat, mitä? 
7. Sattuma vai tarkoitus? 
8. Minkälainen olet kuluttajana? Ale vai ovh? 
9.Onko jokin tietty luonteenpiirre tai käyttäytymistapa, jota sinun on vaikea sietää itsessäsi tai muissa?

10. Mikä on paras vinkkisi bloggausajan löytämiseen?
11. Mikä on paras vinkkisi järjestyksen ja siisteyden ylläpitämiseen?



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgITwG-HYTuIvd_E5h4FXts1XTGkWxxUHuvM2mDgP6H61UogEmPFKh4WHdKKvSNRnvEx1hCMxCLkL90zWXwOCscX6zvbydlKvlAWqn1w5BbhLHlHIRk6xkKH3_XffxvN_9_xIAMjUVAuYlP/s400/Dia1.jpg
Tämän tunnustuksen tarkoitus on saada huomiota
suhteellisen uusille blogeille joilla on alle 200 lukijaa. Tässä säännöt:

1. Kiitä antajaa ja linkitä bloggaaja, joka antoi tunnustuksen sinulle.
2. Valitse 5 ihanaa blogia (joilla on alle 200 lukijaa) ja kerro se heille jättämällä kommentti heidän blogiinsa.
3. Toivo, että ihmiset joille jätit tunnustuksen antavat sen eteenpäin.


Tämän tunnustuksen sain jo välipäivinä Tanjalta sekä vielä sen jälkeen Pirjolta ja Miculta. Lämmin kiitos teille kaikille! Hyvä mieli näistä edelleen tulee :) Tässä välin tunnustus  on ehtinyt kiertää jo todella monessa blogissa, eli nyt teen sillä tavalla, että ylläolevat blogit, jotka linkitin 11 kohdan haasteeseen saavat vaihtoehtoisesti pokata myös tämän tunnustuksen itselleen. Toivon, että heillä on vielä tiedossaan sopivia blogeja, joihin voi tunnustuksen tai haasteen välityksellä uusia lukijoita johdatella.



 
Tällä erää toivottelenkin sitten ihanaa talviviikkoa kaikille ja nauttikaahan pidentyvistä päivistä!

VillaVaahtokarkki
xxx